Vorige zomer was de VN slachtoffer van een enorme malware-aanval. Daarbij zou de data van bijna 4000 werknemers vrijgekomen zijn.

In de zomer van 2019 kwam de VN zwaar onder vuur te liggen in een cyberaanval waarbij de hackers gebruikmaakten van een veiligheidsgat in Microsoft Sharepoint. Dat schrijven The New Humanitarian en AP vandaag met bevestiging van de Verenigde Naties zelf.

VN in Wenen

De malware kon via Microsoft Sharepoint binnendringen in honderden servers van VN-kantoren in Geneve en Wenen. In totaal zou het gaan om de data van zo’n 4000 werknemers. En het strafste van al; de Verenigde Naties hebben hun werknemers niets laten weten over de malware aanval. Toch blijkt de VN nog niet helemaal zeker te zijn welke data openbaar is gemaakt en welke niet.

Momenteel weet de instelling nog niet waar de aanval vandaan kwam en wat de reden is.  Momenteel is dat allemaal nog in onderzoek. Als reactie op de vraag waarom werknemers niet werden ingelicht antwoordde de woordvoerder dat de VN beslist had om de aanval niet publiek vrij te geven.

Spionage

Volgens een voormalig hacker voor de Amerikaanse overheid – Jake Williams – zou de aanval op de VN heel veel aanwijzingen hebben die aantonen dat de malware vanuit een bepaalde overheid kan komen. Volgens Williams zou het perfect kunnen dat het om spionage gaat omdat de aanvallers heel veel tijd hebben gestoken in het wissen van hun sporen.

Het lijkt erop dat steeds meer overheden en instellingen zich beginnen te moeien in cyberspionage en malware-aanvallen. Vorige week rapporteerde The Guardian dat ook de smartphone van Jeff Bezos, CEO van Amazon, via WhatsApp gehacked werd met een account dat gelinkt werd aan de Saudische prins Mohammed bin Salman.

VN
De kantoren van de VN in Wenen.