Nieuws

Windows 10X: een eerste blik

Windows 10X
Microsoft gunt ontwikkelaars al een eerste blik op Windows 10X.

Zoals aangekondigd heeft Microsoft deze week de eerste emulator voor Windows 10X vrijgegeven zodat ontwikkelaars al een eerste blik kunnen werpen op de variant van Windows 10 voor toestellen met twee displays. Microsoft hoopt op deze manier ontwikkelaars al warm te maken zodat ze hun applicaties en programma’s klaarstomen voor de lancering van 10X later dit jaar.

Tom Warren, journalist technologie bij The Verge kon als eerste aan de slag met de nieuwe Windows 10X en was aangenaam verrast. Volgens hem is het nieuwe besturingssysteem een moderne versie die klaar is voor toekomstige toestellen.

Screenshot: TheVerge

Windows 10X

Laten we beginnen met het startmenu. Microsoft is opnieuw vanaf nul begonnen en heeft zijn iconische startmenu toch wel een pak veranderd. Volgens Warren kan je nog altijd je favoriete apps en documenten in het menu tonen, maar heeft het nu meer weg van een soort task launcher dan hoe we het startmenu vandaag in Windows kennen. Hij geeft aan dat je wel gemakkelijk doorheen Windows kan zoeken naar web content, documenten en applicaties maar dat hij bijvoorbeeld nergens een aanwijzing naar Cortana kon vinden.

Los daarvan geeft Warren aan dat het gebruiksgemak van Windows 10X heel veel gelijkenissen vertoont met de bestaande W10. Maar Microsoft heeft toch heel wat extra gedaan om de variant te onderscheiden van zijn bestaande besturingssysteem. Zo kan je nu veel gemakkelijker multitasken, ook met apps die op het bureaublad openstaan en kan je daarbij gemakkelijk handgebaren gebruiken.

Windows 10X
Met een swipe omhoog krijg je het snelmenu met instellingen te zien. Screenshot: TheVerge
Windows 10X
Screenshot: TheVerge

Wat ook leuk is: met een simpel handgebaar van onder naar boven krijg je – naast het startmenu – nu ook een snelmenu om instellingen voor WiFi, bluetooth, rotatie, volume en schermhelderheid aan te passen.

Screenshot: TheVerge
Screenshot: TheVerge.

Verkenner

Verder heeft Microsoft zijn Verkenner ook een upgrade gegeven. Een nieuwe moderne Verkenner moet ervoor zorgen dat gebruikers van Windows 10X snel en eenvoudig bestanden kunnen terugvinden en beheren. Verder is de emulator volgens Warren nog redelijk basic. Toch kon de journalist al een heel fijne blik werpen op het Windows van de toekomst en hoe het iconische besturingssysteem mee zal evolueren naar toestellen met twee schermen. In mei 2020 geeft Microsoft vermoedelijk meer duidelijkheid bij zijn visie en ambitie met Windows 10X op de ontwikkelaarsconferentie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business