TeraCopy is wat de ingebouwde kopieerfunctie van Windows altijd al had moeten zijn.

De immobiliënwebsite Immoweb lanceerde op 18 februari een gloednieuwe website. Het kondigde daarnaast een belangrijke partnership aan met Keytrade Bank.

Advertentie

Immoweb geldt als een referentie binnenin de Belgische immobiliënmarkt. De website die in 1996 werd opgericht, groeide doorheen de jaren uit tot de grootste website voor het zoeken naar huizen en appartementen, alsook het verkopen/verhuren ervan. Recent besloot Immoweb om zijn website volledig te vernieuwen om mensen nog beter bij te staan in de zoektocht naar de perfecte woonst.

Om deze gelegenheid te vieren, nodigde Immoweb ons uit voor de officiële lancering in Tour en Taxis te Brussel. Die locatie werd niet geheel willekeurig gekozen, want Immoweb zal zijn hoofdkantoor naar onze hoofdstad verhuizen. Het was niemand minder dan CEO Valentin Cogels die omstreeks 17u op een grote blauwe knop mocht drukken, om de website uit zijn bètaversie te halen.

Valentin Cogels, sinds 2016 CEO van Immoweb. Afbeelding: Trends

Frisse start

De vernieuwde website kan als een soort nieuwe start worden gezien voor Immoweb. Volgens Cogels was die nieuwe start ook meer dan noodzakelijk. Hoewel Immoweb vandaag de dag met meer dan 500.000 dagelijkse bezoekers één van de drukbezochtste websites in België is, begon de technische infrastructuur stilaan te beperkt te worden om verdere groei mogelijk te maken. Daardoor was de website niet altijd even responsief als dat ze moet zijn. Cogels maakt de treffende vergelijking met een auto, waar enkel de motor vervangen ook niet altijd volstaat om de wagen weer als nieuw te laten rondrijden.

Het was vooral belangrijk dat Immoweb meer vanuit een klantgerichte visie begon te denken. Dat is het perspectief dat Cogels bij zijn aanstelling in 2016 als CEO meebracht. Immoweb moet niet enkel de grootste willen zijn in de markt, het moet ook als een leader willen functioneren. De immobiliënwebsite had ondanks zijn grote succes niet altijd de beste reputatie; vooral bij professionele klanten was de ‘Net Promotor Score’, een veelgebruikte indicator van klanttevredenheid, eerder laag. Daarom werd voor de opbouw van de website nauw samengewerkt met partners, die vanaf mei al met een beperkte versie van de website konden werken om feedback te geven. De website stond ook al sinds 22 januari online in bèta, zodat de nodige tests konden worden uitgevoerd.

Die klantgerichte visie uit zich in twee aspecten: verbeterde techniciteit en toegankelijkheid. Uit de bètatests bleek al dat de website een stuk performanter is dan voordien. Om dat in cijfers uit de drukken: de gemiddelde laadtijd van de pagina’s daalde met 5 seconden, tot minder dan 2,5 seconden. Interessant is dat de gemiddelde bezoektijd juist omhoog ging. Het illustreert dat een goed functionerende website de basis is om bezoekers aan te trekken en vast te houden. Ook aan toegankelijkheid voor mensen met gezichtsbeperkingen werd veel aandacht besteed in de opbouw van de website. Denk daarbij aan voldoende kleurcontrasten, duidelijk zichtbare knoppen, voldoende afstand etc. Immoweb wil daarmee een platform zijn dat niemand uitsluit. Het is vooral op deze manier dat Immoweb zich als een leader op de markt wil tonen, aldus Cogels.

De Immoweb website zoals die er uitzag in 1996 (boven) en vandaag (onder): een wereld van verschil.

Interactieve map

Er werden niet enkel veranderingen aangebracht in design en techniciteit, maar ook enkele nieuwe functies toegevoegd. Op zichzelf zijn die niet nieuw, maar in combinatie kunnen die de (particuliere) klant zeker van dienst zijn in hun zoektocht. De mobiele app werd uitgerust met geolocatietechnologie. Die toont beschikbare panden aan gebruikers op de plaats waar ze zich bevinden. Wandelen zij door een buurt waar ze zichzelf wel zouden kunnen zien wonen, dan zien zij in no-time welke panden te koop of te huur staan. Cogels ziet zeker nog potentieel om dit in de toekomst uit te breiden, door bijvoorbeeld geolocatie in te schakelen tijdens een langer traject, zodat gebruikers bijvoorbeeld beschikbare panden kunnen bekijken die zij op weg naar hun huidige verblijfplaats en hun werkplaats liggen.

Een andere nieuwe functie is het bekijken van beschikbare gebieden in een afgebakend gebied op basis van een interactieve map. Door integratie met Google Maps kunnen gebruikers een gebied aanduiden op een kaart. In slechts enkele seconden tijd krijgen zij dan alle beschikbare panden in dat gebied te zien, met de kostprijs er gelijk bij. Door het toevoegen van dergelijke functies lijkt Immoweb ook meer in te spelen op mobiele gebruikers, waar het in de laatste jaren een enorme boost van kreeg.

Via de interactieve map krijg je in no time een overzicht van beschikbare panden in een bepaalde gemeente.

Keytrade Bank

De nieuwe website was niet het enige nieuws dat Immoweb aankondigde. Het sloot recent ook een samenwerking af met de digitale bank Keytrade Bank. Beide partijen vonden elkaar in hun gedeelde waarden. Ze ontstonden ook beide vanuit een digitale omgeving. Het gemeenschappelijke platform dat ze zullen oprichten om een hypotheekrekening af te sluiten, zit nog volop in de testfase en zal hoogstwaarschijnlijk over enkele weken online gaan. De samenwerking is niet exclusief en gesprekken met andere (eerder kleinere) spelers zijn gaande, maar Cogels kon ons geen namen noemen.

Doordat Immoweb nu ook in staat is om leningen aan te bieden, groeit het hoe langer hoe meer toe naar een all-in-one platform dat het volledige verkoopproces van een woning omvat. Het bedrijf biedt al langer verzekeringen aan door een samenwerking met Qover. Die strategie moet ervoor zorgen dat Immoweb in de toekomst nog meer geldt als dé referentie voor kopers en verkopers. Wanneer iemand een pand wil (ver)huren of (ver)kopen, dan moet Immoweb de eerste naam zijn waar zij aan denken.