Nieuws

Renault toont conceptwagen die kan ‘transformeren’

De auto kan zich uitstrekken voor langere trips om zo de autonomie van de wagen te verhogen.

Renault heeft de eerste beelden getoond van een nieuwe elektrische wagen, de Morphoz. En die naam is niet slecht gekozen, want de wagen lijkt letterlijk uit een Transformers-film te komen. En ook die vergelijking maken we niet toevallig, want deze wagen kan zich transformeren naarmate de afstand die hij moet afleggen.

Meestal zal de wagen zich in zijn gewone ‘City’ modus bevinden. Dan is hij geschikt voor kleinere afstanden, en heeft hij een batterij van 40 kWh. Wil je de auto echter voor een langere afstand gebruiken, dan kan de wagen zich ‘uitstrekken’. Daarvoor zal de bestuurder naar een speciaal station moeten. De wagen is uitgerust met speciale zijflappen in de carrosserie waardoor die zich kan strekken. Dat is een technologie die we ook wel in sommige gevechtsvliegtuigen zien terugkomen. De auto kan via deze manier tot 20 centimeter groter worden.

Dat biedt de passagiers weer wat extra beenruimte en comfort, wat welgekomen is tijdens lange autoritten. Maar nog belangrijker, het verhoogt de autonomie van de Morphoz aanzienlijk. In de ‘Travel’ modus zal de wagen nog kunnen gebruik maken van een extra batterijpack van 50 kWh. Daardoor kan de autonomie halen van 700 km, wat hoger is dan wat zelfs de strafste wagens van Tesla kunnen halen. Na een lange trip zoekt de chauffeur opnieuw zo’n station op de wagen weer om te bouwen.

Technologische snufjes

Uiteraard is Morphoz nog uitgerust met de nodige technologische snufjes. Vooral in het opladen toont hij zich revolutionair. Dat doet de wagen volledig draadloos. Op wegen die zijn uitgerust met inductieladers zou de batterij zich zelfs kunnen opladen terwijl je aan het rijden bent! De wagen kan ook volledig autonoom rijden. Andere hoogstandjes zijn de cabine die zich kan aanpassen om de chauffeur en passagiers zo veel mogelijk comfort te bieden, en het stuur dat kan ingetrokken worden en vervangen door een ‘levend scherm’ infotainmentpaneel.

Ben je helemaal enthousiast geworden door dit alles te lezen, dan moeten we je verwachtingen toch even temperen. Morphoz is namelijk een conceptwagen, die Renault bouwde voor het autosalon van Genève dat werd afgelast. Toch maakt de Franse autobouwer zich sterk dat enkele van deze functie in de toekomst zullen geïntegreerd worden in toekomstige modellen van elektrische wagens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business