Sonos

Sonos heeft dan toch beslist om zijn controversiële recycle modus stop te zetten.


Eerder dit jaar kwam Sonos al onder vuur omwille van zijn ‘recycle modus’. Een manier om klanten met oudere Sonosapparaten te doen overstappen naar nieuwe. Wie zijn speaker in recycle modus zette kon zijn toestel na enige tijd niet meer gebruiken of tweedehands doorverkopen. De bedoeling was dat je je verouderde toestellen terug aan Sonos gaf en een korting ontving op de aankoop van een nieuwe speaker. Heel wat klanten voelden zich bedrogen, dus heeft Sonos de knop weer omgedraaid.

Sonos recycle mode

Een woordvoerder van Sonos liet aan Engadget weten dat de recycle modus wordt uitgeschakeld. Het bedrijf wil zijn ‘inruilprogramma’ wel nog verderzetten. Zo kunnen klanten dus nog steeds hun oudere speakers binnenbrengen bij de audiogigant, in ruil voor een korting van 30% op de nieuwe aankoop.

Het enige dat je nog moet doen is je oudere toestel valideren op basis van het serienummer, zo weet Sonos met zekerheid op voorhand dat het om een zogenaamde legacy speaker gaat. Maar nu komt er een onverwachte bocht in heel dat verhaal. Sonos vraagt je niet per sé om het toestel binnen te brengen. Sterker nog; het stelt voor om je oudere speaker te blijven gebruiken of hem zelfs aan vrienden of familie te schenken, het maakt voor hen blijkbaar niet meer uit.


Het oude programma

Helaas is er wel slecht nieuws voor klanten die zich al in recycle mode hadden gezet. Het programma is onomkeerbaar. Dat wil zeggen dat wie zijn toestellen een maand geleden al heeft vastgezet die knop niet meer kan omdraaien. En dat is heel jammer, ook al zijn de meeste speakers flink verouderd, ze werken nog wel perfect.

Bovendien heeft Sonos niets veranderd aan zijn plannen voor mei. Zoals het er vandaag naar uitziet, zullen de verouderde speakers vanaf mei sowieso geen updates meer ontvangen. De stopzetting van de recycle modus deze week staat daar dus volledig los van.

Wie niet zeker is kan alles rustig nalezen in dit overzicht.


Gerelateerde artikelen

Deze Sonos speakers krijgen vanaf mei geen updates meer (update)

Sonos heeft de knoop doorgehakt. Zijn Legacy speakers zullen vanaf mei geen updates meer ontvangen.