Twitter zal zijn beleid rond haatspeech en ontmenselijkende taal uitbreiden door ook beledigingen over leeftijd, handicap of ziekte te verbieden.

Advertentie

Op sociale media kan het er wel eens hard aan toe gaan. Mensen zijn soms niet verlegen elkaar voor de ergste zaken uit te maken. Elk socialmediaplatform heeft daarom een goed moderatiebeleid en gedragsregels nodig om beledigende reacties zoveel als mogelijk van het platform te weren.

Haatspeech

Ook Twitter kampt al jaren met deze problematiek. Dat komt omdat het zich altijd als een platform heeft willen profileren waar de vrijheid van meningsuiting van primair belang is, en waar open debat gestimuleerd wordt. Maar dat ‘open debat’ wordt al eens vaak als een vrijgeleide beschouwd om discriminerend en beledigend taalgebruik te verspreiden. Vorig jaar werd het beleid rond haatspeech al eens flink aangescherpt. Toen werd een duidelijke grens getrokken onder het beledigen van iemand omwille van zijn ras, etniciteit, afkomst, religie, geslacht, gender of seksuele voorkeur.

Coronavirus

In een aankondiging die Twitter vandaag deed voegt het daar nog enkele categorieën aan toe. Ook ontmenselijkende taal over iemands leeftijd, handicap of ziekte zullen niet langer getolereerd worden. Vooral die laatste is opmerkelijk, en vermoedelijk ook beïnvloedt door het meest actuele thema van het moment, het coronavirus. De ziekte lokt ook op Twitter wel eens ongepaste reacties uit. Gebruikers zullen eerdere tweets die deze regels verbreken moeten verwijderen, maar krijgen hier geen sancties voor omdat de regels pas vanaf vandaag van kracht zijn. Wie vandaag zijn boekje te buiten gaat, zal uiteraard wel een passende sanctie krijgen.

Echter zal het er op aankomen dat Twitter zijn eigen regels ook effectief kan naleven. Door het enorme aantal tweets dat elke dag gedeeld wordt op Twitter, blijft veel ongepast gedrag ook onbestraft. Twitter krijgt vaak de kritiek te hard te steunen op de goodwill van zijn gebruikers om beledigende tweets te rapporteren, wat gebruikers dan ook vaak doen om tweets te laten verwijderen als de inhoud hen niet aanstaat.

Twitter is zich zelf ook wel bewust van die problemen, en wil dit in de toekomst beter gaan aanpakken. Het richtte enkele jaren geleden ook een Trust & Safety Council op. Een hele hoop nieuwe functies werden ook geïntroduceerd de voorbije jaren, zoals het verbergen van reacties of het waarschuwen van gebruikers dat hun tweet zou kunnen verwijderd worden. Het zijn allemaal stappen in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet.

Enkele voorbeelden van tweets die als haatspeech zullen gelabeld worden. Afbeelding: Twitter

Donald Trump

Door gebruikers werd trouwens een interessante case opgemerkt waar Twitter zijn eigen regels niet lijkt te hanteren: Donald Trump. De president van de Verenigde Staten deinst er niet voor terug om in zijn tweets scherp uit te halen naar personen of andere naties. Twittergebruikers menen dat hij daar ook heel vaak de gedragsregels rond haatspeech overtreedt, maar daar nooit voor wordt bestraft. Zij vinden dan ook dat als Twitter pas echt een statement wil maken dat het komaf wil maken met haatspeech, iedereen gelijk voor de wet moet zijn.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here