Nieuws

Bill Gates stapt op uit bestuur Microsoft

Na maar liefst 45 jaar komt er een einde van het tijdperk van Bill Gates bij Microsoft. De voormalige topman wil zich focussen op liefdadigheid.

Bill Gates heeft op vrijdag via een post op LinkedIn aangekondigd dat hij zal opstappen uit de directie van zijn bedrijf Microsoft. Daarmee zet Gates toch wel een vrij grote stap. Microsoft is namelijk het geesteskind van Bill Gates. Hij stichtte het softwarebedrijf samen met Paul Allen, die overleed in 2018, in het jaar 1975.

Al die 45 jaar lang bleef Gates ook onlosmakelijk verbonden aan het bedrijf. Onder het bewind van de charismatische CEO groeide Microsoft uit tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Windows is met afstand het meest gebruikte besturingssysteem voor computers en laptops, maar ook andere softwarepakketten waar Microsoft de licenties voor bezit hebben een enorme impact op de (bedrijfs)informatica wereldwijd, denk maar aan Office 365.

Bill Gates (links) en Paul Allen (rechts) in de begindagen van Microsoft.

Bill & Melinda Gates Foundation

De beslissing van Gates om Microsoft definitief te verlaten komt zeker als een verrassing, maar eigenlijk is het ook niet helemaal onverwacht. De rol van Gates was al jarenlang minder invloedrijk aan het worden binnen Microsoft. De positie van CEO liet hij al een twintig jaar geleden achter zich. Die positie wordt sinds 2014 ingevuld door Satya Nadella. 6 jaar geleden stapte hij ook al op als voorzitter van de raad van bestuur, en gaf die fakkel door aan John W. Thompson. Gates bleef wel deel uitmaken van de raad van bestuur de laatste jaren.

Het was ook Thompson die de eerste was van Microsoft om de loftrompet voor Bill Gates te steken. Hij uitte zijn diepste respect voor de verwezenlijkingen van Gates voor het bedrijf, en noemde hem een inspiratie voor de overige directieleden. Gates wil zelf niet spreken van een definitief afscheid, omdat Microsoft altijd een deel zal uitmaken van hem.

Bill Gates, inmiddels 64 jaar, zal zijn pensioen vullen door zich meer te focussen op liefdadigheid. In 2000 betaalde Gates 5 miljard dollar uit zijn persoonlijk kapitaal om de Bill & Melinda Gates Foundation te stichten. De liefdadigheidsorganisatie die hij samen met zijn vrouw runt groeide uit tot één van de grootste liefdadigheidsorganisaties. De organisatie ondersteunt dezer dagen wereldwijd onderzoek naar een geneesmiddel tegen het coronavirus, waaronder ook een project aan de KULeuven.

bill gatesbusinessmicrosoftslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals