WhatsApp

WhatsApp geeft gebruikers binnenkort de mogelijkheid om de informatie in doorgestuurde berichten meteen te checken via Google.

WhatsApp is bezig met tests rond een functie die gebruikers de mogelijkheid moet geven om doorgestuurde berichten na te kijken of ze wel kloppen. De nieuwe functie om een factcheck uit te voeren zal in eerste instantie gebeuren met zoekmachine Google.

De eerste tests werden al opgemerkt door Android Police. Ook het Nederlandse Nu.nl had deze functie al gespot en vroeg om meer informatie bij Facebook. Volgens het bedrijf is de functie inderdaad in een testfase en is het de bedoeling om deze snel uit te rollen naar alle gebruikers.

WhatsApp
Afbeelding: AndroidPolice

WhatsApp factchecker

Concreet gaat het om een klein zoekicoontje dat naast het doorgestuurde bericht zal verschijnen. In eerste instantie zal dat icoontje alleen werken bij berichten die je doorgestuurd hebt gekregen van iemand anders. Vermoedelijk met informatie rondom bv. het coronavirus of nieuwe maatregelen die de overheid zou gaan aankondigen.

Vaak zijn die berichten fake en zijn een groot deel van de aangehaalde feiten gewoon incorrect. Zeker in volle coronacrisis kunnen mensen fake news missen als de pest.

WGO

Moederbedrijf Facebook werkt daarvoor nauw samen met Google, maar ook met de WGO om gebruikers nog meer manieren te geven om gebruik te maken van betrouwbare en officiële informatie. Vorige week kregen we allen al de vraag van WhatsApp om niet zomaar berichten door te sturen over het coronavirus. Deze factchecker zal al heel veel helpen.

Gerelateerde artikelen

WhatsApp: ‘stuur geen informatie over coronavirus door in chats’

Om zoveel mogelijk desinformatie de wereld uit te krijgen roept WhatsApp gebruikers op om niet zomaar informatie over het coronavirus met elkaar te delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here