Windows 10X

De nieuwe versie van Windows, Windows 10X, was oorspronkelijk bedoeld voor toestellen met twee schermen, maar zal eerst naar het enkele scherm komen.

Advertentie

In een blog heeft Microsoft een belangrijke update gegeven over Windows 10X, de nieuwste versie van de software. Aanvankelijk was de bedoeling dat Windows 10X voornamelijk ondersteund zou worden door toestellen met twee schermen. De lancering van Windows 10X zou ongeveer gelijk komen met die van de Surface Pro Duo en de Surface Neo die Microsoft later dit jaar op de markt brengt. Geruchten dat de Surface Neo zou worden uitgesteld tot na 2020, maar dit is nooit bevestigd geweest door Microsoft.  

Omwille van de pandemie gaat Microsoft zijn plannen toch herbekijken. Microsoft stelt vast dat tijdens de pandemie mensen opnieuw meer teruggrijpen naar hun laptop of pc om te werken of studeren, ten nadele van de smartphone. In vergelijking met exact een jaar geleden is de tijd die gebruikers met Windows 10 doorbrengen met 75% gestegen. Daarom wil Microsoft Windows 10X eerst naar de ‘gewone’ laptop met een enkel scherm brengen.

Flexibiliteit

Panos Panay, die aan het hoofd van de Windows-afdeling staat bij Microsoft, legt uit dat Windows 10X als een flexibel besturingssysteem ontwikkeld is. Die flexibiliteit stelt hen in staat om de software nu te herpositioneren richting toestellen met één scherm in plaats van twee. Op een exacte lanceringsdatum blijft het wel nog even wachten.

De belangrijkste vernieuwingen van Windows 10X zitten voornamelijk in de interface van de software. Het iconische startmenu van Windows werd onder handen genomen om het een meer dynamische, modernere en gebruiksvriendelijkere look te geven. Vooral het multitasken werd veel eenvoudiger, wat ook noodzakelijk is als je een toestel met twee schermen hebt. Of de versie voor toestellen met één scherm nog aanpassingen zal krijgen, valt niet af te leiden uit de blogpost van Panay.

[related_article id=”270096″]

Later deze maand houdt Microsoft nog een virtuele Build-conferentie voor ontwikkelaars. Daar zal de focus bijna volledig liggen op Windows. Ongetwijfeld zal daar een antwoord gegeven worden op de laatste vragen over Windows 10X die nog onbeantwoord bleven.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here