De populaire sportapplicatie Strava heeft deze week plots aangekondigd dat heel wat gratis functies betalend worden. En daar zijn veel gebruikers niet blij mee.

De applicatie Strava werd gelanceerd in 2009 en is zeer populair onder professionele en amateursporters, vooral wielrenners en hardlopers. De applicatie kan je koppelen aan de GPS in je smartphone om zo je sportieve prestaties op te slaan. Dat kan je doen voor jezelf, maar de meeste sporters gebruiken Strava vooral om hun prestaties te vergelijken met anderen en die te overtreffen.

Het leuke aan Strava was dat het competitieve elementje ook volledig gratis was. Maar dat is niet langer zo. Deze week kondigde de applicatie op zijn website aan dat het veranderingen gaat doorvoeren binnen zijn betaalde abonnementen. Om die wat aantrekkelijker te maken, werden heel wat nieuwe functies aan de betalende versie toegevoegd, en worden heel wat functies die eerst gratis waren vanaf nu betalend. Geen slechte zet van Strava, want door de lockdown zijn heel wat mensen als bezigheidstherapie meer beginnen en intensiever beginnen sporten.

Geen gratis klassementen meer

Strava biedt naast de gratis versie drie extra pakketten, die elk twee euro per maand kosten. Het gaat meer bepaald om een ‘Trainingspakket’, een ‘Veiligheidspakket’, en een ‘Analysepakket’. De drie kan je samen voor een prijs van €5 per maand krijgen via een Strava Premium-abonnement.

Maar de gratis versie van Strava was zodanig uitgebreid dat eigenlijk niet heel veel gebruikers de betaalde abonnementen namen. Daar zal nu misschien verandering in komen, want enkele van de meest populaire functies zullen niet langer meer gratis aangeboden worden. Dat zijn onder andere de routeplanner, die je kon gebruiken om op voorhand je route uit te stippelen. Ook de populaire klassementen zijn niet meer gratis. Je kan nog wel de top 10 prestaties voor een bepaald traject zien, maar je kan niet meer je eigen scores toevoegen of die van je vrienden bekijken zonder te betalen.

De klassementen dreven heel wat sporters tot het uiterste. Afbeelding: Strava

Veel gebruikers willen niet betalen

Niet elke Strava-gebruiker is blij met die veranderingen. Een beetje competitie is altijd leuk, maar niet als je er elke maand €5 voor moet betalen, vinden sommigen. Het nieuws dat de app niet langer meer zo goed als gratis is, was dan ook uitgebreid gespreksvoer op de sociale media.

Als we een poll afgenomen door de redactie van Sporza mogen geloven, dan zal het aantal betalende gebruikers ook niet stijgen. Maar liefst 59% van de stemmers gaf aan dat ze Strava nog wel willen gebruiken, maar dat ze tevreden zijn met de gratis functie, ook al worden die flink ingeperkt. 29% wil Strava zelfs niet meer gebruiken en gaat overschakelen naar een andere sportapp. Slechts 12% heeft er toch voor over en Premium-abonnement te nemen om de sportprestaties van hun vrienden van de tabellen te vegen.

Wil jij Strava nog gebruiken, nu de meeste functies niet langer meer gratis zijn?

1 REACTIE

  1. Vind ik toch zwaar overdreven zoals het door de pers wordt gebracht “de meeste gratis functies worden betalend”.
    Klopt helemaal niet. Veel functies blijven beschikbaar. Alles wat je in de meeste andere apps gratis hebt, blijft gratis (en meer).
    Daarnaast vind ik heel die gratis app cultuur maar een beetje vreemd. Als je het fijn vindt om te gebruiken, kan je er toch ook iets voor betalen. Het zou logischer zijn om een heel goedkoop (bijv. 1€/mnd) en een premium abonnement aan te bieden. Dan is het ook mooi meegenomen dat je gegevens niet doorverkocht worden en je niet bedolven wordt onder reclame.
    Ik probeer graag verschillende apps, en voor degene die me het best bevalt wil ik gerust een kleine bijdrage doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here