Nieuws

Tomorrowland krijgt digitale editie in juli

Geen Tomorrowland dit jaar. Althans toch niet op de festivalweide, want het grootste festival van België gaat digitaal in het laatste weekend van juli.

Wie graag de Belgische festivals afschuimt tijdens de zomer, zal die helaas voor een jaartje moeten missen. Massa-evenementen zijn nog steeds verboden tot 31 augustus. Dat betekent geen Rock Werchter, Pukkelpop, Gentse Feesten en vooral, geen Tomorrowland. Het dance-festival dat elk jaar in juli plaatsvindt op de wei van De Schorre in Boom lokte vorig jaar nog 400.000 bezoekers van alle hoeken in de wereld.

De organisatie van Tommorowland pakte vandaag uit met leuk nieuws. Er zal waarschijnlijk een digitale editie komen. Die zal georganiseerd worden in het laatste weekend van juli, op zaterdag 25 juli en zondag 26 juli om precies te zijn. En dit telkens van 15 uur tot 1 uur. Het evenement zal worden gestreamd vanuit de website van het festival.

Virtuele podia met echte dj’s

Om de ervaring zo echt mogelijk te maken, werd de festivalweide zo exact mogelijk nagemaakt in 3-D. De festivalgangers zullen vanop hun laptop, pc, smartphone of tablet het terrein verkennen alsof ze er echt zijn. Naast vijf van de bekende podia zoals de mainstage en de Elixir werden nog drie nieuwe podia speciaal voor het digitale evenement gebouwd.

De podia mogen dan wel virtueel zijn, de optredens zullen wel levensecht aanvoelen. Dat komt omdat de dj’s in levende lijve hun sets live zullen spelen. De artiesten worden dus niet vervangen door een avatar. Welke dj’s komen draaien maakt de organisatie op 15 juni bekend, maar Tomorrowland is een afspraak die de grootste dj’s niet laten voorbijgaan. Er zullen naast dj-sets ook nog lezingen en workshops rond lifestyle, eten en mode georganiseerd worden.

Goedkope tickets

De ticketverkoop start op 18 juni. En wie al wel eens tickets heeft proberen kopen voor Tomorowland, weet dat dat altijd een loterij is. Maar Debby Willemsen van de organisatie vertelde aan VRT NWS dat het veel eenvoudiger zal zijn om een ticketje te kopen voor de digitale editie. De ticketprijs is bewust laag gehouden. Wil je één dag je dansbenen losgooien, dan kost je dat €12,5. Voor twee dagen kost dat €25. Een dagticket voor Tomorrowland kost je al snel €100.

Of de digitale editie het echte festival volwaardig kan vervangen, dat durft de organisatie niet te beweren. Wel denken ze dat het concept goed zal aanslaan. Toen bekend raakte dat de festivalzomer afgelast werd omwille van de coronamaatregelen, kwam er vanuit de festivalcommunity om toch een alternatief te voorzien. Ook de artiesten staan te popelen om het beste van zichzelf te geven.

Na afloop zal de organisatie het kostenplaatje grondig analyseren om te beslissen of een digitaal Tomorrowland een toekomst heeft. Maar laten we toch maar hopen dat we volgend jaar weer van bier en muziek kunnen genieten op de festivalweide.

“Een digitaal festival is een andere investering en beleving. Het is geen vervanging van het echte festival.”

Debby Willemsen, organisatie Tomorrowland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business