Een update van de browser Vivaldi voor Android komt met een nieuwe functie waarmee gebruikers een dark mode kunnen forceren voor alle websites.

De mobiele versie van de browser Vivaldi heeft onlangs een update gekregen, versie 3.1. Vivaldi is nog maar sinds versie 3.0 in april uitkwam beschikbaar voor Android-smartphones. Buiten de gebruikelijke prestatieverbeteringen en bugfixen die elke software-update bevat, voegt deze update een heel interessante functie toe aan de browser. Ze kan namelijk een dark mode activeren voor alle websites, ook wanneer die zelf nog geen dark mode aanbieden.

Om de functie aan te zetten, moet je via het Vivaldi-logo naar de Instellingen gaan. Via het menu Thema’s kan je dan de dark mode voor webpagina’s aanzetten. Het is wel alles of niets, er is nog geen mogelijkheid om dark mode voor websites naar keuze in te schakelen.

Het licht is nog niet helemaal uit

Het is zeker niet de eerste keer dat Vivaldi een dark mode-functie introduceert. De eerste versie die voor Android-toestellen gelanceerd werd, bevat al een donkere modus. Die werkte wel enkel voor de interface van de browser en webpagina’s die dark mode ondersteunden. De nieuwste versie kent die laatste beperking dus in theorie niet meer.

De woorden ‘in theorie’ in de vorige zin hebben we heel bewust geschreven. Android Police namelijk al eens uit in de praktijk, en stelde vast dat het nog verre van perfect werkt. Voor de meeste websites werkt het wel redelijk goed, maar voor andere websites geeft het dan weer veel problemen. Die doen zich vooral voor bij website die al een eigen dark mode ontwikkelden; delen van de website worden in afwijkende kleuren getoond. Ook voor websites met veel custom css werkt de functie nog niet zo goed; stukken witte tekst verdwijnen als ze tegen een witte achtergrond worden weergeven. Ironisch genoeg is de website van Android één van de websites waar de dark mode niet goed functioneerde.

Waarom dark mode?

Sinds iOS 13 en Android 10 is dark mode een trend binnen mobiele applicaties. Veel bekende apps ondersteunen het dan ook al een tijdje. De voordelen van dark mode te gebruiken in plaats van een standaard licht kleurthema zijn tweedelig. Ten eerste is bewezen dat het veel beter is voor je ogen, zeker wanneer je je smartphone in slecht verlichte ruimtes of ’s nachts gebruikt. Daarnaast verbruikt dark mode minder van je batterij, doordat je de schermhelderheid niet op het hoogste niveau moet zetten.

Het plan van Vivaldi om een dark mode te forceren voor websites die dit niet ondersteunen was daarom zeker geen slecht idee. Maar de functie zal met toekomstige updates nog moeten verbeterd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here