Nieuws

Ku Klux Klan duikt op in online multiplayer Red Dead Redemption 2

De laatste weken doken leden van de Ku Klux Klan in grote getale op in de online multiplayer van de game Red Dead Redemption 2. Dit was het werk van hackers.

Al wekenlang zijn op online fora zoals Reddit en Discord posts te lezen van mensen die in de online pc-multiplayer van Red Dead Redemption 2 worden lastig gevallen door leden van de Ku Klux Klan. Het bleek het werk van hackers te zijn. Die gebruikten figuren in het beruchte witte gewaad om personages met een niet-blanke huidskleur te terroriseren. Ook zouden de hackers tijdens gamesessies racistische en discriminerende slogans verspreiden.

Het is mogelijk om in de singleplayer van de game de Ku Klux Klan op enkele locaties tegen het lijf te lopen. Dat is niet onlogisch, want Red Dead Redemption 2 speelt zich af in het Amerika na de Burgeroorlog. Toen kwam de beweging in opmars om op gewelddadige wijze de vrijheid van de zwarte bevolking in het zuiden aan te vechten. Heel vaak maakte ze gebruik van christelijke symbolen die ze in brand staken.

Als je goed zoekt, kan je zo’n ritueel in de game vinden. Meestal lopen die gruwelijk mis, en steken de clanleden zichzelf in brand. De game bestraft je ook niet voor het opjagen en doden van de Ku Klux Klan. Normaal gezien zijn ze niet beschikbaar in de online multiplayer, maar de hackers zijn er in geslaagd om ze via een mod over te brengen naar de online versie.

Schrik niet als je plots de Ku Klux Klan tegenkomt in Red Dead Redemption 2. Afbeelding: Red Dead Wiki

Rockstar treedt op

De problematiek was al enkel weken aan de gang zonder dat Rockstar er iets tegen deed. Een fanpagina van Red Dead Redemption op Twitter bracht het nieuws enkele dagen geleden nog eens aan de orde. Een paar dagen na die tweet zou Rockstar er toch iets aan gedaan hebben. Twitteraar Tez2, die de laatste ontwikkelingen rond Rockstar-games op de voet volgt, tweette dinsdag dat er een patch zou zijn die de mod uitschakelt en alle sporen van de KKK onmiddellijk verwijdert in de multiplayer. Dat is ook door iemand van Rockstar bevestigd aan Polygon.

Rockstar heeft al vaker te kampen gekregen met hackers die online multiplayers aantasten. De servers steunen op een P2P-netwerk, dat niet zo moeilijk te hacken is. Vooral GTA V is al jaren een populair target gebleken voor mods.

De strijd tegen racisme

Achter deze mod zit wel een politieke lading. In de Verenigde Staten woeden al wekenlang protestacties van Black Lives Matter. Die strijden voor de rechten van de zwarte bevolking. Het ophemelen van de Ku Klux Klan is dan ook een serieuze kaakslag voor wie de protesten steunt. Rockstar Games sprak zelf openlijk zijn steun uit voor BLM. Op 5 juni ging Red Dead Redemption zelfs even offline ‘uit respect voor George Floyd’.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business