Facebook heeft ambities om een alternatief te creëren voor Google Street View. Het neemt diens grootste concurrent Mapillary over.

Advertentie

De Zweedse mobile mappingdienst Mapillary heeft in een blogpost aangekondigd dat het bedrijf toetreedt tot het ruime portfolio van Facebook. De overname is een volgende stap in Facebooks plannen om een dergelijke dienst zelf op te starten. Vorig jaar stelde het zijn AI-tools ter beschikking aan gebruikers van OpenStreetMap, en voor de AR-brillen die het bedrijf volop aan het ontwikkelen is, wil het een virtuele wereldkaart creëren. Om mensen te informeren tijdens de coronacrisis, ontwikkelde Facebook een interactieve kaart die het aantal besmetting per land weergaf.

Mapillary is een zeer grote naam binnen de industrie van mobile mapping. Het is één van de weinige diensten die concurrentie vormt voor Google Street View. Toch werken de applicaties volledig anders. Mapillary heeft geen wagens die rondrijden om alle straten in beeld te brengen zoals Google (en Apple). Het steunt volledig op crowdsourcing. Gebruikers kunnen foto’s van hun straat doorsturen, en AI bundelt dan al die foto’s samen om een straatbeeld te creëren.

Op die manier is het Mapillary erin geslaagd om kaarten te ontwikkelen van 190 landen. De doelstelling van Mapillary is dan ook ‘de hele wereld in beeld brengen’. De dienst is net als Google Street View volledig gratis. Het is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Mapillary maakt gebruik van foto’s van gebruikers aangevuld met AI om straatbeelden te construeren. Afbeelding: Business AM

Commercieel gebruik

Het wordt meteen duidelijk dat de overname van Facebook significante gevolgen zal hebben voor Mapillary. Het Zweedse bedrijf koos er tot op heden altijd bewust voor om zijn diensten niet voor commerciële doeleinden aan bedrijven ter beschikking te stellen. De overnamepapieren zijn nog maar net getekend of Mapillary is nu wel beschikbaar voor commercieel gebruik. Wel krijgt Mapillary onder de vleugels van Facebook de middelen ter beschikking om te concurreren met Google als het dat zou willen.

Wat Facebook precies met Mapillary van plan is, is nog niet helemaal duidelijk. Een logische mogelijkheid lijkt dat bedrijven een foto vanuit Mapillary naar hun Facebook-pagina zullen kunnen exporteren. Facebook heeft in ieder geval wel zijn mobile mappingdienst in huis gehaald die het zo graag wilde.

Omwille van de grote en actieve community trok Mapillary al een tijd de aandacht van de grote technologiebedrijven. Amazon probeerde enkele jaren geleden een overname te forceren, maar die deal ketste uiteindelijk af.  

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here