Nieuws

CERN tekent plannen uit voor nieuwe deeltjesversneller

Om het onderzoek naar het befaamde higgsboson verder uit te breiden, wil het Europese CERN een deeltjesversneller bouwen met een omtrek van 100 km.

Op de website van het CERN, het Europese onderzoeksinstituut naar elementaire deeltjes, is te lezen dat de organisatie de plannen heeft goedgekeurd voor een nieuwe deeltjesversneller. Die zal worden ingezet in het onderzoek naar het higgsboson, ook wel het higgsdeeltje genoemd. De nieuwe deeltjesversneller zal ter vervanging komen van de huidige Large Hardon Collider, een ondergrondse constructie in de Zwitserse Alpen.

Het higgsboson is zeg maar de heilige graal van de natuurkunde. Het bestaan van het deeltje werd in 1964 voor het eerst voorspeld door de Belgische fysicus François Englert. Hij vernoemde het naar de Britse wetenschapper Peter Higgs.

Het higgsboson is van fundamenteel belang om het bestaan van het standaardmodel van de deeltjesfysica te laten kloppen. Het is de drager van het higgsveld, dat in het hele universum aanwezig is. Door het higgsbosonen krijgen alle andere deeltjes massa. Om die reden wordt het ook wel eens het ‘Godsdeeltje’, al kan je begrijpen dat die naam niet algemeen aanvaard is. Dat het ook effectief bestaat, kon LHC pas in 2012 bewijzen.

Een simulatie van het higgsboson. Afbeelding: CERN

Niet de kleinste

LHC heeft wat dat betreft zijn waarde al bewezen, en het CERN kijkt stilaan uit naar een vervanger. Dat moet een deeltjesversneller worden die de naam Future Circular Collider krijgt. De FCC gaat een enorme apparaat worden met een lengte van maar liefst 100 km. Zo zou de FCC met voorsprong de grootste deeltjesversneller ooit zijn. Dat is nu LHC met zijn omtrek van 27 km.

De start van de bouw wordt pas voorzien in 2038. De deeltjesversneller zal in nagenoeg dezelfde gebied staan als waar zijn voorganger nu staat. Het CERN heeft daar ook nog tijd voor, want een upgrade van LHC zal klaar zijn in 2026 en kan tot die tijd mee.

Geld nodig

Er is echter nog één groot probleem: het geld. Het kostenplaatje van de deeltjesversneller wordt geschat op 20,5 miljard euro. Normaal gezien wordt het CERN gesubsidieerd door de lidstaten van de Europese Unie, maar die zullen mogelijk niet zoveel geld kunnen ophoesten voor het onderzoeksproject. Een mogelijkheid die op tafel ligt is dat CERN een internationaal subsidiefonds zal starten zodat ook de Verenigde Staten, China en Japan kunnen investeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business