5G

5G is onderweg. Althans voor onze noorderburen, na de veiling hoopt het Agentschap Telecom de licenties te kunnen uitreiken. Bij ons blijft het stil.

Advertentie

In Nederland is de veiling van 5G-licenties officieel van start gegaan. Vanochtend om 10u konden alle deelnemende providers hun bod uitbrengen. De veiling vindt online plaats en is niet openbaar te bereiken. Als we de planning mogen geloven stopt de veiling eind juli en zal het Nederlandse Agentschap Telecom in augustus de frequenties dan eindelijk gaan verdelen. Een grote stap voorwaarts.

5G in Nederland

Via officiële mededelingen gaven de providers KPN, T-Mobile en Vodafone al aan dat ze sowieso meedoen aan de veiling. Verder werden geen deelnemers gecommuniceerd dus is het perfect mogelijk dat er nog providers mee zullen doen.  

Momenteel zijn het de 700, 1400 en 2100MHz-banden die verkocht worden. Alle deelnemende providers kiezen zelf hoe ze de frequenties willen inzetten. Maar naar verwachten zullen heel veel deelnemers hun frequentieruimte vooral gaan inzetten op 5G.

2040

De vergunningen die in deze veiling verkocht worden zullen tot 2040 geldig zijn. In totaal kunnen providers maximum 40% van de beschikbare frequentieruimte opkopen zodat er meerdere aanbieders kunnen zijn.

Momenteel zou het minimumbedrag op 900 miljoen euro staan. Een pak minder dan de opgehaalde 3,8 miljard euro in 2012 voor 4G. Maar dat bedrag kan natuurlijk nog oplopen of zelfs hoger uitkomen dan in 2012. Dat hangt af van de biedingen die providers doen op de 5G-band.

En België?

In België ligt het 5G-project momenteel helemaal stil. Eind april bijvoorbeeld liet Groen nog duidelijk weten dat het voorstander is om te wachten met de uitreiking van 5G-licenties in België. En dat tot minstens na de coronacrisis. De partij pleit daarbij voor uitstel, en geen afstel. Maar ook dat is maar een nietszeggende claim die ons niet vooruit zal helpen.

De roadmap voor 5G in Nederland.
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here