Nieuws

Microsoft Edge importeert data van andere browsers zonder toestemming

Edge
© Microsoft
Microsoft Edge importeert alvast data van andere browsers terwijl het wacht op je toestemming. Is dit een inbreuk op de privacy van de gebruiker?

Midden januari van dit jaar lanceerde Microsoft een nieuwe versie van Edge, de niet zo populaire browser die als opvolger dient voor Internet Explorer. Wie de nieuwe Edge wil installeren let best even op, want nu blijkt dat de browser je data uit andere browsers al importeert nog voor je toestemming daarvoor hebt gegeven. 

Chromium-framework van Edge

In de nieuwe versie van Microsoft Edge wordt voor de eerste keer gebruik gemaakt van het Chromium-framework waarop ook Google Chrome draait. Dat is een hele stap vooruit, want alles extensies die je nu in Chrome beschikbaar hebt, zijn makkelijk over te zetten naar Edge. Reden genoeg dus om de browser een kans te geven in plaats van hem meteen te verwijderen na de installatie van Windows. Net zoals dat altijd het geval is, vraagt Edge je ook nu of je je gegevens uit een andere browser wil overzetten, of dat nu van Chrome, Firefox, Opera, of nog een ander platform is. 

Geen probleem voor Microsoft 

Daar zit momenteel het probleem: Edge zou de data al beginnen importeren nog voor je op “ja” hebt geklikt. De ontdekking werd op Reddit gedeeld, maar het originele bericht is ondertussen verwijderd. In de comments melden verschillende Edge-gebruikers echter hetzelfde. Vanuit een technisch standpunt wordt de data dus ingeladen en krijgt de gebruiker de kans om deze te behouden of te verwijderen. Dat lijkt niet echt een probleem, maar de gebruiker heeft ook de mogelijkheid om de installatie op een andere manier te stoppen (het proces via taakbeheer beëindigen bijvoorbeeld) en in dat geval is het mogelijk dat er restanten van de data achterblijven. Het advies van Microsoft aan WindowsCentral beperkte zich tot het correct afsluiten van de installatie en lijkt het bedrijf niet van plan om verder iets te veranderen. 

Gaat het hier om een inbreuk op de GDPR-wetgeving of maken gebruikers zich onterecht zorgen over een puur technisch process? Wij horen graag jullie mening.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business