Heel wat socialemediaplatformen namen de voorbije dagen drastische maatregelen om haatspeech effectiever te bestrijden. De wereld kijkt nu naar Facebook.

Advertentie

YouTube, Twitch en Reddit kondigden gisteren aan dat ze strenger gaan optreden tegen haatspeech. Door de hevige protesten tegen racisme en discriminatie, wordt het beleid van sociale media onder de loep genomen of zij wel voldoende optreden tegen haatspeech en discriminerende boodschappen die verspreid worden. En ze voegden ook meteen de daad bij het woord.

YouTube verwijderde een zestal accounts van beruchte extreemrechtse Amerikanen, waaronder een voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke. Volgens YouTube overtraden de kanalen meermaals de huisregels van het platform doordat ze vaak zeiden dat bepaalde rassen inferieur zijn aan blanke mensen.

Twitch daarentegen richt zijn pijlen uitdrukkelijk op Donald Trump. Het streamingplatform heeft het account van de president geblokkeerd en weigert nog content van zijn campagnerally’s uit te zenden. Twitch verwijderde ook enkele oudere video’s van Trump waarin de president zich onder andere negatief uitlaat tegenover Mexicanen, die hij ‘verkrachters’ noemt. We zijn benieuwd hoe Trump daarop zal reageren, want toen Twitter optrad tegen hem ontketende hij een heuse oorlog met de sociale media.

Trump zal even niet meer te zien zijn op Twitch. Afbeelding: Twitch

Ommeslag bij Reddit

Tenslotte is er nog Reddit, dat 2000 subreddits zal sluiten waar volgens het platform haatspeech in verspreid wordt. Reddit scherpte hier onlangs zijn beleid rond aan. Veel van die subreddits kunnen gelinkt worden aan extreemrechtse bewegingen, of bewegingen die Donald Trump steunen. Één van de bekendste is wellicht r/The_Donald, een groep voor fans van de president (een andere pro-Trump subreddit r/AskThe_Donald staat nog wel online). Maar het platform heeft ook enkele linkse groepen verwijderd, zoals r/ChapoTrapHouse. Reddit zegt ook dat de meeste verwijderde groepen al lange tijd inactief waren.

Toch maakt Reddit de laatste tijd een serieuze ommekeer. Het platform stond lange tijd voor vrijheid van meningsuiting. Daardoor kreeg het wel eens de kritiek een platform zonder regels te zijn, waar je kon delen en zeggen wat je wilde zonder enige gevolgen. Maar door de recente opkomst van de Black Lives Matter-beweging is het platform zijn beleid ten aanzien van haatspeech gaan veranderen. Reddit steunt de protesten ook actief. Verschillende gemeenschappen kleuren al enkele weken zwart, en mede-oprichter Alexis Ohanian stond zijn plaats in het bestuur af voor een zwarte man.

Wat doet Facebook?

Door de maatregelen die YouTube, Twitch en Reddit namen, komt de focus nog meer te liggen op Facebook. Het bedrijf staat al enkele weken zwaar onder druk omdat het te laks zou omspringen met haatspeech en racisme. Enkele bekende bedrijven zoals Coca-cola en Ben & Jerry’s weigeren tijdelijk te adverteren via Facebook en Instagram. De advertentieboycot trekt zelfs de aandacht van de politiek, want drie Amerikaanse senatoren vroegen Mark Zuckerberg via een open brief om wijzigingen te maken in het beleid.

Dat beloofde Zuckerberg op zijn beurt in een open brief die hij via zijn Facebookaccount deelde. Facebook verwijderde vandaag ook een groot netwerk van de extreemrechtse ‘boogaloo’ beweging, een beweging die een nieuwe burgeroorlog wil starten, en trad onlangs op tegen aan advertentiecampagne van Trump. Maar die maatregelen zullen niet voldoende zijn om critici tevreden te stellen.

Three weeks ago, I committed to reviewing our policies ahead of the 2020 elections. That work is ongoing, but today I…

Geplaatst door Mark Zuckerberg op Vrijdag 26 juni 2020
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here