Nieuws

Honda Civic Type R breekt snelheidsrecord op circuit in Japan

De Honda Civic Type R mag zich één van de snelste wagens met voorwielaandrijving noemen. Dat demonstreerde de wagen nog eens op zijn thuiscircuit in Japan.

Op 18 juni deelde Honda op zijn YouTube-kanaal een mysterieuze teaser van 15 seconden waarin een Honda Civic Type R over een racecircuit scheurt. Dat was meer bepaald de International Racing Course in Suzuka, Japan. De vermoedens ontstonden dat de Japanse autofabrikant van plan was het snelheidsrecords voor niet-race wagens te gaan breken op het circuit.

Honda heeft die vermoedens nu eindelijk ook bevestigd. Gisteren uploadde het een nieuwe video waarin we zien dat de wagen een rondetijd van 2 minuten en 24 seconden neerzet. Dat is minder snel dan de anderhalve minuut die Lewis Hamilton vorig jaar met zijn Mercedes haalde, maar voor een ‘gewone’ wagen is het een recordtijd. De wagen scheurt over de rechte stukken met een snelheid van meer dan 200 km, en ook de vele bochten van het circuit neemt de wagen zonder problemen.

Limited Edition

De Honda Civic Type R is dan ook een echte snelheidsduivel. Honda promoot de wagen als een ‘racewagen voor de weg’. Onder de motorkap zit een krachtige motor van 272 pk. De topsnelheid die de wagen daarmee kan halen is maar liefst 272 km/u, en versnellen tot 100 km/u kost de wagen maar 5,8 seconden. De kostprijs van de wagen start op 39.960 euro voor de ‘gewone’ uitgave, en 43.070 euro voor de GT.

De wagen die we in de video zien, is echter wel een Limited Edition van de Type R die pas vanaf volgend jaar van de band rolt. De video is dus vooral ook een promotiestunt om te laten zien wat deze wagen kan. Volgens CNET zullen niet meer dan 1000 wagens van dit type geassembleerd worden, allemaal in dezelfde gele kleur. Daarvan zijn al 600 voor export naar de Verenigde Staten bestemd, dus of we de wagen hier te zien zullen krijgen lijkt eerder twijfelachtig. Qua prestaties zit er niet veel verschil tussen een Type R en zijn exclusievere broer, al voegt de Limited Edition getunede dempers, gekalibreerde besturing en betere banden toe. De kostprijs zal in de Verenigde Staten rond de 40.000 dollar vanafprijs liggen, niet duur dus vergeleken met de andere modellen.

Honda Civic Type R Limited Edition. Afbeelding: Carscoops

Thuiswedstrijd

Honda Civic Type R heeft het al het snelheidsrecord binnen de wagens met voorwielaandrijving op een aantal Europese racecircuits, maar in Suzuka moest het de titel afstaan aan Renaults Megane RS Trophy-R. Iets wat ongetwijfeld gestoken zou hebben bij de Japanse fabrikant, want het is de eigenaar van het racecircuit. Honda liet het oorspronkelijk in 1962 bouwen als een testsite voor haar voertuigen. Sinds 1987 maakt het deel uit van de kalender van de Formule 1 (met uitzondering van dit jaar). Het achtvormige circuit is omwille van zijn unieke vorm en vele lastige bochten een populair circuit bij racepiloten en -liefhebbers. Omdat het vaak op het einde van het wereldkampioenschap geprogrammeerd staat, is de beslissing voor de wereldtitel er al regelmatig gevallen.

De F1 GP van Japan staat altijd garant voor spektakel.

Honda wil met de Civic Type R Limited Edition de recordjacht verderzetten. Het volgende doelwit is de mythische Nürburgring nabij het Duitse Nürnberg. Ook hier heeft Renault Honda onttroont.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business