Nieuws

Waarom staat Palestina niet op Google en Apple Maps?

Op sociale media gingen geruchten rond dat Google en Apple Palestina zouden verwijderd hebben van hun navigatieapplicaties. Het land heeft er echter nooit opgestaan.

Google en Apple worden er op sociale media van beschuldigd Palestina verwijderd te hebben van hun kaartapplicaties Google en Apple Maps. De aanstoker was een instagrampost van de pagina Astagfirollah (waar een disclaimer bijstaat dat ze valse informatie bevat). Heel wat internationale nieuwsmedia pikten de voorbije dagen het nieuws op, en enkele Palestijnen legde de kwestie voor via het hulpforum van Google. Wanneer je Palestina zou opzoeken op Google Maps, dan zal je zien dat het grondgebied dat de regio Palestina als de hare beschouwt, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, wel aangeduid staan maar dat het label ‘Palestina’ nergens te zien is.

Palestina zoals weergegeven op Google Maps (screenshot).

Het is trouwens verre van de eerste keer dat de claim gemaakt wordt dat de technologiebedrijven Palestina bewust van de wereldkaart zouden verwijderen. De Britse krant The Guardian schreef hier in 2016 al over. Palestina is in feite nooit letterlijk benoemd geweest door Google en Apple op hun kaarten. Naar aanleiding van dat artikel werd een online petitie opgericht om dit aan te passen. Meer dan 1 miljoen mensen hebben die petitie al ondertekend.

Voorzichtig met geopolitieke conflicten

Waarom doen Google en Apple dit? VRT NWS vroeg meer tekst en uitleg aan Google, en het standpunt luidde min of meer als volgt. Google geeft aan dat het politiek neutraal wil blijven over geopolitieke geschillen. Palestina leeft al jaren in conflict met Israël over haar grondgebied, dat ook door Israël geclaimd wordt. Ook niet alle VN-lidstaten (138 van de 193) erkennen Palestina als een onafhankelijke staat. Grensgebieden die onderwerp zijn van politieke conflicten worden daarom aangeduid met een grijze stippenlijn, in vergelijking met de volle lijn die ze gebruiken voor erkende grenzen. Google onderzoekt ook voortdurend de situatie rond die conflictgebieden, en werkt hiervoor samen met de nodige cartografische en gouvernementele organisaties om altijd de meest up-to-date informatie te bezitten. Een statement van Apple hierover is nog niet te vinden, al zou hun verklaring mogelijk wel gelijkaardig klinken.

Maar VRT NWS merkte op dat Google dat principe niet overal consequent hanteert. Kosovo bijvoorbeeld, dat ook al jaren onderwerp is van een lang en gewelddadig onafhankelijkheidsconflict met Servië, wordt met stippenlijnen aangeduid maar wel bij naam genoemd. Kosovo wordt nochtans door minder VN-lidstaten erkend dan Palestina (111).

Google is minder voorzichtig met Kosovo (screenshot).

Er blijft dus enige onduidelijkheid bestaan. De politieke relaties tussen de Verenigde Staten en Israël kunnen een rol spelen, maar er bestaat geen sluitend bewijs om die gedachte te ondersteunen. De Palestijnse overheid kondigde via The Jeruzalem Post aan Google niet meer als zoekmachine te willen gebruiken.

apple mapsgoogle mapspolitiek

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen