Nieuws

Eerste Arabische Marsmissie met succes gelanceerd

De Al Amal-ruimtesonde is vannacht op zijn Marsmissie vertrokken. De missie is een belangrijke doorbraak voor de Arabische ruimtevaart.

De lancering vond rond middernacht onze tijd plaats vanaf het Tanegashima Space Center in Japan. De lancering van de raket H2A met de Al Amal-ruimtesonde aan boord verliep zonder problemen. Al Amal, dat in het Nederlands zeer toepasselijk hoop betekent, is ondertussen onderweg naar Mars. Daar zal de sonde normaal gezien rond februari volgend jaar aankomen. Hij zal ongeveer 687 dagen (één jaar op Mars) in de atmosfeer rondzweven om de veranderingen van het klimaat op Mars over een volledig Marsjaar in kaart te brengen. Wetenschappers hopen op die manier te ontdekken hoe het komt dat Mars vroeger wel rivieren en meren had, maar nu niet meer. Die informatie heeft nog geen enkele eerdere Marsmissie kunnen aanleveren.

Historisch moment

De lancering van de sonde is op zichzelf al een historisch moment voor de Arabische ruimtevaart. De Verenigde Arabische Emiraten, één van de rijke oliestaten in het Midden-Oosten, probeert zich al een tiental jaar op te werken als een nieuwe grootmacht in de internationale ruimtevaart. Steden als Dubai en Abu Dhabi zijn al uitgegroeid tot belangrijke economische centra, en met een eerste interplanetaire ruimtevaartmissie zich nu ook op wetenschappelijk gebied naast de Verenigde Staten zetten.

Vooral met de snelheid waarmee de missie kon worden uitgevoerd, wist de Verenigde Arabische Emiraten alvast te imponeren. De meeste Marsmissie die NASA uitvoert nemen een tiental jaar in beslag. De olistaat stichtte zijn ruimtevaartcentrum pas in 2014, en had dus maar 6 jaar nodig om een eerste sonde naar de planeet te sturen.

NASA en China

De Marswedloop heeft er dus een nieuwe deelnemer bijgekregen. Want één van de belangrijkste en meest ambitieuze doelstellingen van het Arabische ruimtevaartprogramma is om tegen 2117 een kolonie op Mars neer te zetten. Maar zover zijn we dus nog lang niet. De missie is de eerste van drie Marsmissies die dit jaar nog zullen lanceren. NASA gaat in de komende weken haar nieuwe Marsrover Perseverance lanceren, die precieze datum is nog onbekend, en ook China gaat binnenkort een rover naar Mars sturen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business