Nieuws

Qualcomm introduceert snellaadstandaard Quick Charge 5 die smartphone in 15 minuten oplaadt

Met de nieuwe snellaadtechnologie van Qualcomm, Quick Charge 5, zal het opladen van je smartphone nog maar enkele minuten in beslag nemen.

Qualcomm heeft zijn nieuwste snellaadstandaard Quick Charge 5 geïntroduceerd. Dat is de opvolger van Quick Charge 4 die het bedrijf drie jaar geleden introduceerde. Quick Charge 4 is wel een serieuze sprong voorwaarts in vergelijking met zijn voorganger. Qualcomm gaat er zelf prat op dat Quick Charge 5 tot 70% efficiënter is, tot 4 keer sneller kan opladen en je apparaten 10°C koeler houdt.

Dat ‘sneller opladen’ drukken we ook even graag uit in cijfers. Quick Charge 5 ondersteunt 100 W snelladen. Daarmee laad je een smartphone met 4500 mAh-accu voor 50% op in slechts 5 minuten. Je smartphone volledig opladen zou zelfs maar een kwartier in beslag mogen nemen. Die snelheid is wel enkel mogelijk voor smartphones met een accu die uit twee delen bestaat, zodat de beide delen tegelijk kunnen opgeladen worden. Ook de gebruikte kabel kan een invloed op de snelheid hebben.

Nieuwe USB-standaard

Één van de belangrijkste factoren die deze hoge snelheden mogelijk maken, is dat Qualcomm voor Quick Charge 5 het bestaande PD-PPS-protocol omarmd heeft. Bij vorige Quick Charge-opladers maakte het gebruik van een eigen protocol voor de communicatie tussen de oplader en de smartphone. Daardoor zijn alle apparaten die de snellaadstandaard zullen ondersteunen compatibel met usb-pd-pps opladers. Daarnaast ondersteunt de technologie 2S-batterijsystemen die de spanning verhogen tot 20V, wat de snelheid van het laden ook al verhoogt. Opladers met Quick Charge 5 gaan ook backwards compatibel zijn met eerdere versies van Quick Charge en moeten beveiliging tegen oververhitting hebben.

Afbeelding: Qualcomm.

Het zou mogelijk moeten zijn dat smartphones die in het derde kwartaal van dit jaar uitkomen al ondersteuning voor de snellaadstandaard kunnen voorzien. Dat komt omdat veel smartphones onderdelen van Qualcomm bevatten, wat de implementatie van de snellaadtechnologie eenvoudig maakt. De eerste bevestigde toestellen zijn de Samsung Galaxy S20 5G, LG V30 en Nokia 8.

Snelladen neemt de laatste tijd een grote sprong voorwaarts: OPPO introduceerde onlangs een nieuwe reeks draagbare opladers die tot 125W snelladen ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business