Epic Games Store

Google krijgt de wind van voren, nu blijkt dat de techgigant smartphoneproducenten verboden heeft om de Epic Games app voor te installeren op hun nieuwe toestellen. Andere apps zijn wel toegelaten.

Vanochtend schreven we al dat Epic Games, ontwikkelaar van Fortnite, klacht heeft ingediend tegen Apple en Google, nadat de Epic Games app uit de app stores gehaald werd omwille van een eigen betalingssysteem dat werd toegevoegd. Nu blijkt dat Google smartphoneproducenten OnePlus en LG ook verbood om Fortnite en de Epic Games app automatisch voor te installeren op nieuwe smartphones. 

Epic Games app via omweg wel beschikbaar

Het voordeel van Android is dat je ook zonder de Play Store applicaties kan installeren door een APK te downloaden, een installatiebestand zeg maar. Daar kan Google niets tegen doen, want het besturingssysteem is nu eenmaal open op die manier. Zo kunnen Samsung-gebruikers de game ook downloaden via de Galaxy Store, die dan als tussenpersoon dient. Volgens nieuwe informatie uit de documenten van de rechtszaak, hadden OnePlus en LG een overeenkomst gesloten met Epic Games om nieuwe toestellen te voorzien van de Epic Games app. Dit gebeurt wel vaker, in het geval van OnePlus kreeg de Nord ook al apps zoals Netflix en Facebook mee. 

Sommige apps wel toegestaan, andere niet

Google eiste echter dat OnePlus de app niet beschikbaar maakte op hun telefoons omdat het zich “grote zorgen maakte dat de Epic Games app de mogelijkheid zou hebben om games te installeren en te updaten buiten de controle van de Google Play Store”. Dit is vooral jammer voor gamers, want OnePlus en Epic Games werkten eerder al samen om Fortnite in true 90Hz speelbaar te maken op de toestellen. 

Waarom apps zoals Netflix en Facebook geen probleem zijn, maar de Epic Games app wel, is niet duidelijk uit de documenten, maar Google zal zich hiervoor moeten verantwoorden tijdens de rechtszaak. 

Ook Apple onder vuur

Ook Apple zal zich moeten verdedigen en dat niet alleen tegen Epic Games, want ook Spotify klaagde het bedrijf al aan voor misbruik van zijn concurrentiepositie en het voortrekken van de eigen diensten. Ook Rakuten Kobo, bekend voor zijn ereaders en ebooks, dien al klacht in. Een uitspraak van de Europese Commissie wordt er in deze gevallen niet verwacht voor 2021. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here