Apple maakt misbruik van de monopoliepositie die het heeft met de App Store, dat vindt Rakuten Kobo. De aanklacht volgt deze van Spotify vorig jaar.

Advertentie

Vorig jaar keerde Spotify zich al eens tegen Apple omdat het bedrijf een veel te groot deel opeist van verkopen via de App Store en nu heeft ook Rakuten Kobo een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Een aandeel van 30 procent op de verkoop van e-books terwijl Apple ook Apple Books promoot is niet eerlijk volgens de digitale boekhandel, bekend om zijn e-readers en samenwerking met Bol.com hier in de Benelux. 

Klacht van Spotify

Spotify zette vorig jaar een hele website online met de titel ‘Time to Play Fair’. Hierop voorzag de muziekstreamingdienst een tijdlijn die de hele monopolie van Apple in kaart bracht. De tijdlijn begint bij de lancering van de iPhone, om dan via een lijst van verschillende manieren waarop Apple het bedrijf benadeeld heeft uiteindelijk de zogenaamde ‘Apple Tax’ aan te klagen bij de Europese Commissie. Apple zou zijn eigen diensten bevoordelen en een te hoog percentage van de opbrengsten vragen. De klacht wordt momenteel nog altijd onderzocht.

Klacht van Rakuten

De klacht van Rakuten werd in maart ingediend, aldus de Financial Times en ook hier gaat de aanklacht vooral over het aandeel van 30 procent dat Apple vraagt op de verkoop van e-books. Ook deze zaak zal onderzocht worden, maar volgens Apple is de kost alvast acceptabel. In het verleden liet het immers al weten dat de opbrengst hiervan gaat naar het onderhouden van de App Store op het vlak van content, privacy en veiligheid. 

1,1 miljard euro boete in Frankrijk

In de echte wereld kreeg Apple eerder dit jaar nog een boete van 1,1 miljard euro van de Frans overheid omdat het bedrijf teveel beperkingen zou plaatsen op de manier waarop Apple-producten verkocht worden. Zo werden er afspraken gemaakt tussen Apple en enkele verdelers en mochten premium resellers hun prijzen niet verlagen, waardoor ze niet konden concurreren met de rest van de markt. In de Verenigde Staten zouden er gelijkaardige deals zijn gemaakt, onder andere tussen Apple en Amazon. De Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) doet daar momenteel onderzoek naar. 

Het zal alvast nog even duren voor er een definitieve beslissing komt, want dit soort zaken kan lang aanslepen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here