Nieuws

Test Aankoop: “Elektrische steps zijn een gevaar op de weg”

Consumentenorganisatie Test Aankoop testte elektrische steps van 11 verschillende fabrikanten. Geen enkele step slaagde voor de veiligheidstest.

Je ziet elektrische steps steeds meer rondrijden op onze wegen. Vooral in grootsteden als Brussel, Antwerpen en Gent zijn ze een populair vervoermiddel als alternatief voor het openbaar vervoer. Ook pendelaars nemen graag een step mee op de trein om de afstand van en naar het station sneller te kunnen afleggen. Het aanbod aan elektrische steps wordt dan ook steeds groter. Maar is de elektrische step wel een veilig vervoermiddel? Consumentenorganisatie Test Aankoop nam de proef op de som.

Test Aankoop kocht online een elektrische step van 11 verschillende fabrikanten aan. De testprocedure van Test Aankoop bestaat uit twee proeven, zo lezen we op de website. Eerst wordt de step op een loopband gezet die verschillende snelheden en hellingsgraden kan simuleren. In deze test wordt de maximumsnelheid getest en hoe snel de step kan accelereren. De proef duurt totdat de batterij leeg is, zodat ook de afstand die de step met één oplaadbeurt kan afleggen gekend is. Daarna neemt één van de experts van Test Aankoop de test mee op een hindernissenparcours. Daarmee kunnen zaken als de besturing, remmen en algemene veiligheid op de openbare weg getest worden.

De loopbandproef is zeer gevreesd door elektrische steps. Afbeelding: Test Aankoop

Onveilig

De resultaten van de tests waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. Jens Van Herp legt in een interview met Radio 2 uit dat heel wat merken van steps ernstige veiligheidsproblemen hebben. Eén step was zelfs al gebuisd nog voor de test moest beginnen. De Kugoo S1 Pro kan een maximumsnelheid halen van 30 km/u, terwijl de snelheidslimiet voor elektrische steps in heel Europa begrensd is op 25 km/u.

Maar er waren nog veel meer problemen. Slechts één van de 11 steps was bestendig tegen regen. Steps die niet spatbestendig zijn, zijn volgens Test Aankoop levensgevaarlijk om te gebruiken bij regenweer. De remafstand wordt gevoelig groter, en de batterij zal het ook heel snel laten afweten. De kwaliteit van de remmen was bij veel steps ongevoelig, evenals de kwaliteit van de vering. Bovendien komt Test Aankoop tot de conclusie dat veel fabrikanten geen goed herstelbeleid aanbieden als de step kapot is, zeker wanneer je de step online zou kopen.

Neem de fiets

De conclusie van het onderzoek van Test Aankoop laat dan ook niet aan de verbeelding over: koop geen elektrische step. Volgens Van Herp krijg je bij de meeste modellen geen kwaliteit terug die in verhouding is tot de vaak hoge kostprijs. Ze beslisten dan ook bewust om geen ‘winnaar’ uit te roepen, omdat geen enkele step dat label verdiend zou hebben. Van Herp raadt dan ook aan om alternatieven zoals een fiets of plooifiets te kiezen.

De redactie van TechPulse test ook graag elektrische steps uit. Onze collega Bram reed enkele weken rond met de M365 van Xiaomi en kwam er zonder accidenten vanaf. Zijn verdict over elektrische steps lees je in deze uitgebreide review.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business