Het Starlink-netwerk van SpaceX lijkt stilaan klaar voor het grote publiek. Op uitnodiging kan een select aantal mensen een abonnement afsluiten voor 99 dollar per maand.


Het nieuws bereikte ons via Reddit, waar een gebruiker meedeelde dat hij een uitnodigingsmail had ontvangen van het Starlink-team om een bèta-abonnement te nemen op het nieuwe netwerk. Dat abonnement heet de Better Than Nothing Beta. Hij deelde ook een screenshot van de mail via Imgur, die er op het eerste zich ook authentiek lijkt uit te zien. Andere leden bevestigden nadien ook dezelfde mail te hebben gekregen.

In de mail is te lezen dat het Starlink-netwerk voorlopig downloadsnelheden van 50 Mb/s tot 150 Mb/s kan garanderen. De verwachte latentie ligt tussen 20 en 40 ms. SpaceX waarschuwt dat downtijden regelmatig kunnen voorvallen. Met die mededeling wil het bedrijf gebruikers zo goed mogelijk informeren alvorens ze hun abonnement afsluiten. Dat abonnement kost 99 dollar per maand (omgerekend 82 euro), en vereist ook de aankoop van een speciale ‘Starlink-kit’ die 499 dollar kost (omgerekend 422 euro). De kit bevat een antenne om verbinding te maken met de satellieten en een wifi-router voor in het huis te plaatsen. Best een dure investering dus.

Testproject

Uit de mail blijkt duidelijk dat dit bèta-abonnement bedoeld is als een testproject, om het netwerk een eerste keer in de praktijk uit te testen. Het is voorlopig onbekend hoeveel mensen exact benaderd zijn door SpaceX, al lijkt de experimentgroep wel beperkt te zijn tot Amerikanen. Volgens SpaceX zou een 700.000 Amerikanen al interesse hebben getoond hebben in hun netwerk, maar we kunnen niet voorstellen dat die allemaal de mail ontvangen hebben.


Starlink is één van de meest ambitieuze projecten waar het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk aan werkt. Het satellietennetwerk telt op dit moment al 90 satellieten, en daar zullen in de komende maanden nog veel lanceringen bijkomen. Door meer satellieten in de atmosfeer te plaatsen, zal het netwerk van Starlink ook veel stabieler en sneller worden. Tegen volgende zomer zou de latentie al minder dan 20ms moeten bedragen, belooft Space X in de mail. De doelstelling van SpaceX is om tegen eind 2021 globale dekking te realiseren, en het netwerk voor het gros van de wereldbevolking uit te rollen. Recent werd ook al een mobiele app voor Android-toestellen gelanceerd in de Google Play Store.