Net als vorig jaar voert Nokia de Trust ranking van Couterpoint Research aan. Dat is een jaarlijks onderzoek dat Android-smartphonemerken beoordeelt op hun updatebeleid en bouwkwaliteit.

Advertentie

Het onderzoeksbureau stelt elk jaar een Trust ranking op voor mobiele toestellen. Daar worden de verschillende fabrikanten op betrouwbaarheid en veiligheid voor de consument met elkaar vergeleken. Het onderzoek heeft enkel betrekking op Android-merken. Daaronder vallen natuurlijk wel zowat 99% van alle smartphonemerken, maar de iPhones van Apple zijn bijvoorbeeld buiten beschouwing gelaten. De ranking wordt opgesteld op basis van de volgende parameters: updatebeleid, bouwkwaliteit en het aantal ‘enterprise-recommended’ toestellen in het portfolio. Nokia scoorde op elk van die parameters het best.

Snelle en regelmatig security-updates

Onder het updatebeleid vallen in feite twee parameters. Er is enerzijds onderzocht hoeveel smartphones de update naar Android 10 al hebben gekregen (met Android 11 is hier nog geen rekening gehouden) en hoe frequent de smartphonefabrikant beveiligingsupdates uitrolt. Snel en regelmatig updates uitrollen is zeer belangrijk voor de beveiliging van de smartphone. Smartphones worden een steeds populairder doelwit van hackers. Toestellen die nog op een verouderde versie van Android draaien, zijn zeer kwetsbaar voor cyberaanvallen omdat ze niet meer voldoen aan securityprotocollen. Met het uitrollen van frequente en kleinere security-updates kunnen pas ontdekte kwetsbaarheden worden gepatcht vooraleer hackers ze op grote schaal uitbuiten.

Er zijn slechts twee merken wiens volledige portfolio de update naar Android 10 heeft gekregen: Nokia en OnePlus. Modellen die ouder zijn dan drie jaar of draaien op Android Go, een ‘lightversie van Android’, telden wel niet mee voor het onderzoek. Voor Nokia zijn dat twintig smartphonemodellen, voor OnePlus 7. Samsung staat op de derde plaats met 89%, terwijl fabrikanten als LG slechts 25% haalden.

Op vlak van frequentie waarmee securityupdates worden uitgerold, waren Nokia en OnePlus opnieuw aan elkaar gewaagd, maar kwam Nokia er toch nog net iets beter uit. Alle recente modellen van Nokia ontvangen elke maand een securitypatch, voor OnePlus is dat 90%. HMD Global steunt voor de software sterk op de Android One-schil, zodat patches kunnen worden verzonden naar alle toestellen van zodra die door Google ontwikkeld zijn. Andere fabrikanten die hun eigen software combineren met Android hebben daar meer moeite mee, en moeten securityupdates beperken tot één per kwartaal. Dat zien we bij Samsung, Huawei en OPPO.

Afbeelding: Counterpoint Research

Stevig omhulsel

Dat mobiele toestellen van Nokia onbreekbaar zijn, is een grap die al jaren meegaat op het internet. Vooral de oude bakstenen van vroeger staan er om bekend dat je ze tegen een muur of van de trap kon gooien zonder dat er nog maar een krasje op kwam. Maar ook de meer recente smartphones blijken nog uit te blinken in stevigheid. Verschillende aspecten worden onderzocht, zoals bestendigheid tegen plooien, schokken, water, temperatuurschommelingen, krassen etc.

Op veel van die factoren scoorden Nokia-smartphones beter dan het industrie-gemiddelde, en voor druk- en valbestendigheid gaven de onderzoekers van Counterpoint Nokia zelfs de maximale score. Er waren ook wel twee tests waar Nokia wat minder scoorde, de knijptest en vermoeidheid.

Afbeelding: Counterpoint Research
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here