Nieuws

Werkt Apple aan een eigen zoekmachine?

Volgens geruchten zou Google Search er wel eens een te duchten nieuwe concurrent kunnen bijkrijgen. Apple werkt mogelijk aan zijn eigen zoekmachine.

The Financial Times heeft een rapport gepubliceerd waarin sterk wordt gemaakt dat Apple een alternatief voor de zoekmachine Google Search aan het ontwikkelen is voor haar iOS-apparaten. Dat artikel zit verstopt achter de paywall van de krant, maar ook MacRumors heeft het nieuws al opgepikt. De belangrijkste indicatie voor het gerucht is een update die Apple in augustus al doorvoerde in iOS 14. Sinds die update wordt Google Search vaker omzeild wanneer je gebruik maakt van de zoekfunctie in het startmenu. Apple toont eigen zoekresultaten of linkt meteen door naar websites.

De eerste geruchten over een eigen zoekmachine voor Apple ontstonden eigenlijk al twee jaar geleden. Toen plukte Apple John Giannandrea, hoofd van Google Search, weg bij Google. Officieel kreeg Giannandrea wel de opdracht om de technologie achter Siri en Spotlight te verbeteren. Zoekresultaten die Siri en Spotlight weergeven worden aangestuurd door Applebot, een AI-tool ontwikkeld door de iPhonebouwer. Financial Times verwijst in het rapport dan ook naar een sterke toename in activiteit van Applebot. Apple heeft dus al wel de technologie om te concurreren met Google.

Daarnaast is er natuurlijk ook het gegeven dat Apple voor zowat elke Google-dienst een alternatief ontwikkeld heeft voor iOS. Het dienstenportfolio uitbreiden met een eigen zoekmachine lijkt dan ook geen onlogische volgende stap.

Deal met Google

Toch is het voorlopig niet meer dan speculatie dat Apple haar eigen zoekmachine zou bouwen. Het technologiebedrijf heeft hier zelf nog niet over gecommuniceerd. De timing waarop Financial Times met haar rapport naar buiten komt, is wel interessant. Het Amerikaanse ministerie van Justitie voert namelijk een onderzoek naar een deal tussen Apple en Google. Google zou 12 miljard dollar aan Apple willen betalen opdat de iPhonebouwer Google Search als de standaard zoekmachine behoudt in iOS.

Er wordt onderzocht of Google met die deal haar marktpositie misbruikt. Als de deal zou afgekeurd worden, dan ligt in principe de weg dus wel vrij voor Apple om haar eigen zoekmachine te lanceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business