Nieuws

Uber krijgt concurrentie van Franse taxi-app Heetch in Vlaanderen

Het Franse taxiplatform Heetch lanceert vandaag in Antwerpen, Leuven en Gent. Toevallig (of misschien juist niet?) enkele dagen vooraleer Uber dat doet.

De taxi-app Heetch kan je zien als de Franse tegenhanger van Uber. Het bedrijf was al enkele jaren actief in de hoofdstad Brussel, en kondigde gisteren aan dat het haar diensten ook naar Antwerpen zou uitrollen. Dat is zo vanaf vandaag, en in één de klap is de app ook beschikbaar in de andere grote Vlaamse steden Gent en Leuven.

Heetch werkt eigenlijk op quasi dezelfde manier als Uber. De taxidienst heeft een mobiele app die gratis kan gedownload worden in de Play Store en App Store. Via de app kan je een 24/7 rit bestellen. De app berekent ineens voor je hoeveel de rit zal kosten, zodat je via een digitaal betaalplatform dat aan de applicatie gekoppeld is met je kredietkaart kan betalen. Na het afronden van de bestellen krijg je ook te zien wanneer de chauffeur zal aankomen om je op te pikken. Heetch is iets genereuzer ten aanzien van haar chauffeurs dan Uber. Bij Uber moeten chauffeurs 25% van de inkomsten van een rit afstaan aan Uber, bij Heetch is dat maar 15%. De eerste drie maanden zullen aangesloten chauffeurs de inkomsten ook volledig mogen bijhouden.

“Wij willen met ons platform onze bijdrage leveren aan een betere mobiliteit in België en dit voor iedereen toegankelijker maken. We bieden onze dienst al een paar jaar succesvol aan in Brussel. Deze uitbreiding naar Antwerpen, Gent en Leuven is voor ons een logische volgende stap. We weten dat de vraag groot is naar dergelijke dienst”, zegt hoofd van Heetch België Maxim Vander Stichele over de uitbreiding naar Vlaanderen. Het bedrijf zal de nodige voorzorgmaatregelen nemen om ritten ook volledig coronaproof te laten verlopen.

Concurrentie met Uber

Een versoepeling van het Vlaamse taxidecreet eind vorig jaar bood aan internationale taxidiensten zoals Uber en Heetch om hun diensten op Vlaams grondgebied aan te breiden. Toen Uber woensdag aankondigde dat ze in Vlaanderen gaan rondrijden vanaf 9 november, kwam dat ook niet als een verrassing. Heetch counterde daarop heel snel, en is met haar Vlaamse lancering vandaag Uber zelfs nog een stapje voor. De concurrentiestrijd tussen het Franse en het Amerikaanse bedrijf wordt dus meteen stevig aangescherpt in ons land. Uber zal wel in heel Vlaanderen beschikbaar zijn, terwijl Heetch zich voornamelijk focust op steden.

Lokale taxibedrijven zien de komst van Heetch en Uber met lede ogen aan. De industrie vreest dat familiebedrijven en lokale spelers die al decennialang de plak zwaaien in de steden niet de middelen hebben om de strijd aan te gaan met internationale grootspelers. Het zijn voor hen sowieso al zeer moeilijke maanden door de coronapandemie. Uber doet volgens hen de ‘ziel van de taxisector verdwijnen’, omdat ‘iedereen met een wagen kan rondrijden en ritten kan aanbieden’.


Update 06/11 14u30: In dit artikel stond dat chauffeurs van Heetch 15% op het totaalbedrag als commissie ontvangen per rit, en die van Uber 25%. Dat moest afstaan zijn. We hebben dit bijgevolg aangepast.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business