Nieuws

PlayStation 5 SSD niet uitbreidbaar bij release

De PlayStation 5 SSD beschikt over 1TB aan geheugen. Is dat niet genoeg voor jou? Wacht dan even met het kopen van een externe SSD.

We moesten er jarenlang op wachten, maar deze maand is het dan eindelijk zover: de nieuwe consolegeneratie komt op de markt. De PlayStation 5 is de logische opvolger van de PlayStation 4, en ruilt onder meer de ‘trage’ HDD-opslagvariant in voor een op maat gemaakte PlayStation 5 SSD. Mede daardoor laden games ontzettend snel, en kan er veel content in werelden gestopt worden.

PlayStation 5 SSD uitbreiden

Iedereen die zijn of haar PlayStation 4 meerdere jaren heeft gebruikt, weet dat het opslaggeheugen van een console zo vol kan zitten. Zoals het er nu naar uitziet, zit de 1TB aan opslaggeheugen van de PlayStation 5 na een spel of 10 wel ongeveer vol. Net als bij de huidige consolegeneratie kun je het geheugen extern uitbreiden. Sony raadt het echter af om meteen bij de release een externe SSD aan te schaffen.

Bij de PlayStation 5 is er een slot om ‘stick-shaped’ M.2 SSD’s kwijt te kunnen. Dit slot is echter uitgeschakeld bij de release, en wordt pas via een latere update beschikbaar. Tegenover The Verge laat Sony weten dat het inderdaad niet meteen mogelijk is om het SSD-geheugen uit te breiden.

Niet snel genoeg?

Het probleem zit hem in de snelheid van de externe schijven. Lang niet alle M.2 SSD’s zijn snel genoeg om het tempo van de PS5 bij te kunnen houden. Ook zijn er veel M.2 SSD’s die niet smal genoeg zijn om aan te kunnen sluiten, of niet compatibel zijn met Sony’s I/O controller.

Sony meldt dat SSD’s meer dan 5,5GB per seconde aan bandbreedte over een PCIe Gen4-verbinding aan moeten kunnen. Ook moet de koelplaat niet te groot zijn.

De Japanse fabrikant meldt geen exacte datum wanneer duidelijk wordt welke externe schijven wel geschikt zijn. Dit moet volgens het bedrijf zelf in ieder geval niet al te lang meer duren. Waarschijnlijk zal je bij een vol geheugen de eerste weken toch echt iets moeten verwijderen op je PlayStation 5 SSD.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business