Apple verliest gedeeltelijk een rechtszaak tegen Corellium, een bedrijf dat virtualisatiesoftware maakt van iOS-toestellen.

Advertentie

De Amerikaanse techreus Apple, die vorig jaar een rechtszaak aanspande tegen Corellium, een bedrijf dat virtualisaties maakt van iOS-software en -producten, heeft nu gedeeltelijk ongelijk gekregen. Dat meldt TechCrunch op zijn website. Apple spande de rechtszaak aan omdat het vond dat de virtualisaties van het bedrijf een inbreuk pleegden op de copyright- en DMCA-regels. Nu heeft een rechter Apple ongelijk gegeven als het op de schending van hun copyright aankomt.

De aanleiding van deze rechtszaak is de virtualisatiesoftware van Corellium. Dankzij de software van het bedrijf zijn ontwikkelaars en onderzoekers in staat om iPhones te emuleren in een browser. Zo kunnen ze een beter zicht hebben op de interne werking van de smartphones om bugs te zoeken en gaten in de veiligheid te vinden. Dit geeft de onderzoekers de kans om met virtuele toestellen aan de slag te gaan die mogen vastlopen bij geknoei met de software, wat iets minder praktisch is bij fysieke versies van de smartphones.

Fair use software

Apple stelde dat de verkoop van deze software door Corellium een inbreuk vormde op de copyright-rechten van hun software, maar hier kreeg het ongelijk van de rechter. Volgens de rechter was er aan de voorwaarden van ‘fair use’ door Corellium voldaan, waaronder de opties om de softwareprocessen stop te zetten en te observeren, het aanpassen van de kernel en het gebruik van een app- en bestandsbrowser. Hiermee vormt het geen herwerkte versie van iOS voor commercieel gebruik, maar wel ‘fair use’.

Over de mogelijke inbreuken op de DMCA-wetgeving zijn er voorlopig nog geen uitspraken gedaan. Volgens Apple werkt de software rond ingebouwde veiligheidsauthenticaties. Corellium stelt dat het hier enkel aan de slag gaat met firmware die toegankelijk is voor iedereen.  

In zijn betoog haalde de rechter ook kort aan dat Apple in 2018 een bod heeft gedaan op Corellium, om het bedrijf te integreren met zijn eigen interne onderzoek. Of het aanbod dat werd afgeslagen door Corellium mee aan de oorzaak van de frustraties bij Apple ligt, is zeker mogelijk, maar voorlopig nog onbekend.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here