Nieuws

Elon Musk belooft 100 miljoen dollar voor anti-CO2-tech

Elon Musk heeft zijn grootste filantropisch project ooit aangekondigd. Hij wil 100 miljoen dollar schenken aan wie de beste technologie bedenkt om CO2 uit de lucht te halen.

Dat onze planeet opwarmt is geen fake news. Waar het in onze contreien zorgt voor zomerdagen van 40 graden, wordt de situatie in warme derdewereldlanden heel zorgwekkend. Elon Musk mag zich tegenwoordig de rijkste man op aarde noemen. Toch verbleken zijn gulle giften tegenover die van Jeff Bezos (Amazon) of Bill Gates (Microsoft). Daar heeft de eigenaar van Tesla en SpaceX besloten iets aan te doen. Via Twitter liet hij weten dat hij 100 miljoen dollar zal schenken aan degene die de beste technologie kan bedenken om CO2 in de atmosfeer te neutraliseren. 

“Details volgen later”

Hoe Musk die wedstrijd precies zal organiseren, is nog niet duidelijk. “Details next week”, voegde hij er Twitter nog aan toe. Het is niet de eerste keer dat iemand zulk een project op poten zet. In 2018 loofde X-prize al een prijs uit voor CO2-technologie. Toen ging het om een bedrag van 20 miljoen dollar, verdeeld over vijf finalisten. Door er meteen 100 miljoen dollar tegenaan te gooien, wil Musk laten zien dat het hem menens is.  

Uiteraard is dit niet voor het eerst dat er grote inspanningen geleverd worden om atmosferische CO2 te neutraliseren of nog beter: om te zetten in bruikbare grondstoffen. De Technische Universiteit van Lausanne (Zwitserland) ontwikkelde recent een captatiesysteem voor trucks, waarbij 90 procent van de uitstoot van de voertuigen kon omgezet worden in vloeibare CO2. Onderzoekers in Oxford zijn erin geslaagd de koolstofdioxide om te zetten in brandstof voor straalmotoren.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business