Nieuws

Google buigt voor Australië en betaalt nieuwsmedia

Google Australië nieuwssnippets
Onder druk van de Australische regering gaat Google nieuwsmedia uitbetalen voor het gebruik van hun nieuws in previews in de zoekmachine.

Google News Showcase. Dat is het nieuwe platform waarop de zoekmachine gaat samenwerking met zeven Australische nieuwsmedia. De Amerikaanse zoekreus heeft het initiatief opgestart nadat de Australische regering een wetsvoorstel had gedaan om zoekmachines te laten betalen voor nieuwscontent. Die vond namelijk dat Google er profijt uit haalde door in zijn nieuwssnippets artikels van Australische media te tonen. 

Australië dicteert de wet 

Het Amerikaanse bedrijf vond net dat het via zijn zoekmachine reclame maakte door nieuwssnippets te tonen en de media miljarden extra kliks te bezorgen. Die verdediging vond geen gehoor. In een gesprek met de Australische premier gisteren, bleek al dat de lokale overheid duidelijk zijn eisen wil stellen. Het is voor het eerst dat een land Google ertoe kan dwingen te betalen voor nieuwssnippets. 

Unieke samenwerking 

Google onderneemt nu dus zelf stappen om de plooien glad te strijken. Het News Showcase-platform zal in een eerste fase berichten delen van van The Illawarra Mercury, The Canberra Times, Crikey, The Saturday Paper, The New Daily, InDaily, InQueensland en The Conversation. Zij krijgen straks een maandelijkse vergoeding. Berichten die bij de nieuwsmedia achter een betaalmuur staan zullen in sommige gevallen ook toegankelijk zijn in News Showcase. 

Later zullen wellicht meer nieuwsuitgevers zich aansluiten, stelt Google.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business