Nieuws

Google-baas en Australische premier hadden “goed gesprek”

Google building
Seattle, USA - Feb 4, 2020: A one way street sign by the new Google building in the south lake union area late in the day.
De Australische premier Scott Morrison had vandaag een “goed gesprek” met Google-baas Sundar Pichai rond de discussie over nieuwssnippets.

De rel was ontstaan na een nieuw wetsvoorstel. Dat zegt dat Google en andere platformen nieuwsmedia moeten betalen om previews op nieuwsberichten, zogenaamde nieuwssnippets, te mogen tonen. Google vindt dat het mediabedrijven net een plezier doet door te laten doorlinken naar hun nieuwssites. Google dreigde zich daarom terug te trekken uit Australië, maar een “constructief gesprek” met de Australische premier lijkt een grote stap om de plooien glad te strijken.

“De juiste signalen gestuurd” 

“Ik heb Google de juiste signalen kunnen sturen om hen aan te moedigen de nodige stappen te ondernemen om tot een akkoord te komen met de Australische nieuwsmedia”, zei de premier vandaag in een persconferentie. “Google begrijpt dat het aan de Australische regering is om de spelregels te bepalen. Ik ben dan ook heel duidelijk geweest over hoe dit verder zou moeten verlopen”, aldus Morrison. 

Vorige maand gaf hij ook al aan dat Australië zich niet zou laten doen. De regering houdt dus voet bij stuk en is niet van plan water bij de wijn te doen.  

“Oneerlijk voordeel” 

De lokale media-uitgevers zijn uiteraard blij met het regeringsvoorstel. Google daarentegen ziet er een oneerlijk voordeel in. “We betalen al miljoenen dollars aan de Australische mediabedrijven en geven hen miljarden extra kliks door hun nieuws in de kijker te zetten”, vindt de zoekreus. Google dreigde er even mee zich terug te trekken op de Australische markt. Dat was koren op de molen van Microsoft, dat met Bing al klaarstond om het gat op te vullen. Bovendien volgen Bill Gates en de zijnen de logica in het regeringsvoorstel.  

Als het erop aan komt zal Google zich wellicht niet terugtrekken uit Australië. Bing heeft down-under een schamel marktaandeel van 3,6 procent. Daartegenover staat Googles deel van de koek met 94,5 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business