Nieuws

Elon Musk deelt details rond wedstrijd van 100 miljoen voor CO2-tech

Elon Musk heeft laten weten hoe de wedstrijd zal verlopen waarmee hij de bedenkers van CO2-technologie gaat belonen met 100 miljoen dollar.

Elon Musk kondigde twee weken geleden aan dat hij de bedenker van de strafste tech om op grote schaal CO2 uit de lucht te halen flink zou belonen. Via het wedstrijdplatform XPRIZE gaat hij nu verder in op de details. De CEO van Tesla en SpaceX wil zo de strijd tegen de versnelde klimaatverandering een duwtje in de rug geven. 

CO2 op gigatonniveau verwijderen 

Deelnemende wetenschappers moeten op zoek gaan naar een manier om “koolstofdioxide rechtstreeks uit de atmosfeer en oceanen te halen, om het vervolgens op een milieuvriendelijke manier te verwerken.” Om de wedstrijd te winnen moeten teams “een gedetailleerd en wetenschappelijk onderbouwd model opstellen voor hun CO2-verwijderingssysteem. Daarmee moeten ze vervolgens een team van juryleden overtuigen dat de methode ingezet kan worden op ‘gigaton’-niveau”, klinkt het. “De doelstelling moet zijn om tegen 2050 jaarlijks 10 gigaton aan koolstofdioxide te verwijderen en zo het koolstofevenwicht van onze planeet te herstellen”, stelt de organisatie. 

De inzendingen moeten aan vier criteria voldoen, waarover de juryleden zullen oordelen: 

  • Een werkend CO2-verwijderingsprototype dat in detail gevalideerd kan worden op zijn werking. Het moet dagelijks minstens 1 ton CO2 kunnen verwijderen. 
  • Hun oplossing moet economisch opgeschaald worden tot gigaton-niveau. 
  • Bij de opzet moet rekening gehouden worden van de kosten per ton. Ook bijkomende initiatieven voor het milieu moeten overwogen worden. 
  • Tot slot moet de CO2 die verwijderd wordt minstens 100 jaar lang opgeslagen kunnen worden.

100 miljoen dollar verdelen 

De verdeling van de prijzenpot van 100 miljoen dollar verloopt als volgt: de jury moet beslissen welke 15 teams elk 1 miljoen dollar krijgen. Bovendien is er ook een operationeel budget voorzien zodat de deelnemers de middelen krijgen om hun demonstratie op grote schaal uit te voeren.  

Daarnaast krijgen 25 studententeams elk 200.000 dollar om deel te nemen. De overige 80 miljoen dollar gaat naar de winnaars van de hoofdprijs (50 miljoen dollar) en de tweede en derde plaats (respectievelijk 20 en 10 miljoen dollar).  

“We willen dat de deelnemers realistische systemen bouwen die een meetbare impact hebben op gigatonniveau. We moeten er alles aan doen, want de tijd dringt”, laat initiatiefnemer Elon Musk nog weten. Op Earth Day (22 april) volgen meer details over het verloop van de wedstrijd.

CO2-neutraalelon muskklimaatveranderingxprize

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN