Nieuws

Facebook-beperking Australië treft lokale hulpdiensten

Het beperken van het delen van nieuws op Facebook in Australië heeft niet alleen impact op uitgevers en nieuwsconsumenten. Ook Australische hulpdiensten kunnen nu niet meer waarschuwen voor coronauitbraken, bosbranden, tyfoons en ander belangrijke gebeurtenissen.

Na een aankondiging van Facebook gisterenavond werden Australische burgers vanochtend wakker zonder nieuwsartikelen op Facebook en Instagram. Facebook legde beperkingen op voor het land, waardoor uitgevers geen nieuwsberichten meer kunnen delen op het platform. Aanleiding is een Australische wet die sociale media verplicht om nieuwsuitgevers te betalen voor het plaatsen van nieuwtjes.

Gevaarlijke situaties

Onder meer brandweerkorpsen, gezondheidsdiensten en meteorologische diensten ervaren problemen met hun Facebook-pagina’s, melden Australische media. Dit geldt ook voor overheidsdiensten. Sussan Ley (minister van Milieu in Australië) meldt op Twitter dat het weerbureau niet langer kan waarschuwen voor de extreme weersomstandigheden waar het land met regelmaat mee te maken krijgt. Het niet kunnen melden van bosbranden of tyfoons kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Bovendien kunnen instanties ook geen berichten delen over de coronavaccins, die momenteel in Australië worden uitgerold. St. Vincent’s Health in Melbourne noemt het “buitengewoon zorgwekkend” dat de Facebook-pagina was geblokkeerd “tijdens een pandemie en aan de vooravond van de cruciale distributie van Covid-vaccins”, zo meldt The Guardian.

Josh Frydenberg (minister van Financiën) is in gesprek met Facebook-baas Mark Zuckerberg. Het is nog niet bekend óf en wanneer de beperkingen worden versoepeld, zodat overheidsinstanties en lokale hulpdiensten het Australische volk kunnen inlichten over belangrijke zaken en gebeurtenissen.

Lees ook: Google betaalt in de toekomst voor nieuws in Australië

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business