Nieuws

Amerikaans parlement roept Facebook-, Google- en Twitter-CEO’s op voor hoorzitting

Zuckerberg
© iStock
Mark Zuckerberg, Jack Dorsey en Sundar Pichai verschijnen straks op een hoorzitting voor het Amerikaans parlement. Het Congress roept hen op.

Het Energy and Commerce Committee van het Amerikaans parlement wil het trio op 25 maart laten getuigen. Alles draait om een hoorzitting rond de desinformatie die de onlineplatformen plaagt. Het parlement wil weten hoe de drie groten fake news en samenzweringen rond de coronavaccins en de presidentsverkiezingen aanpakken. En daar stemden ze alle drie mee in.  

“Coronacrisis verergerd” 

“Of het nu gaat om valsheden over het COVID-19-vaccin of onterechte claims over verkiezingsfraude: Facebook, Google en Twitter hebben niet kunnen voorkomen dat desinformatie zich verspreidde. Dat maakt de nationale crisis alleen maar erger, met grimmige gevolgen voor de publieke gezondheid en veiligheid”, schreef het comité in een mededeling.  

“Met deze hoorzitting wil het comité zijn inspanningen voortzetten om onlineplatformen aansprakelijk te stellen voor de groeiende stroom aan mis- en desinformatie. ‘Big tech’-bedrijven hebben veel te lang ontkend dat ze een grote verantwoordelijkheid dragen voor de valse informatie die tot bij hun onlinepubliek komt. De industrie is niet in staat om zichzelf te reguleren. We moeten verder wettelijke stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat socialemediabedrijven grotere inspanningen doen om desinformatie te bestrijden”, zijn de parlementsleden duidelijk.

Vragen over aanpak 

Wellicht zal het comité Facebook interpelleren over de onafhankelijkheid van de externe raad die Mark Zuckerberg liet oprichten. Dat moet zich onder andere uitspreken over de levenslange verbanning van voormalig president Donald Trump. Twitter van zijn kant richtte dan weer de ‘volkswacht’ Birdwatch op in de strijd tegen fake news.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business