PSVR

Net als zijn voorganger zal de PlayStation 5 een VR-headset krijgen. De lancering wordt ten vroegste 2022 verwacht.


Sony waagde zich in 2016 voor het eerst aan een headset voor de PlayStation 4 die de naam PSVR kreeg. Een onverdeeld succes was dat apparaat niet. De VR-technologie stond nog niet helemaal op punt, maar gamers stoorden zich vooral aan de vele kabels die vereist waren om de headset aan te sluiten op de console. Aan het begin van 2020 maakte Sony bekend dat er ongeveer 5 miljoen exemplaren van de VR-headset verkocht waren. Dat bleef toch ver onder de verwachtingen.

Nu de next-gen console PlayStation 5 gelanceerd, wil Sony virtual reality een nieuwe kans geven. Dat bevestigde Hideaki Nishino van Sony Interactive Entertainment aan BBC News. De PSVR 2 zal wel in alle opzichten beter zijn dan zijn voorganger, wat ook niet meer dan logisch zou zijn. Het display zal een hogere resolutie krijgen en een breder gezichtsveld. Sony zal ook een nieuwe controller ontwerpen die gebaseerd is op de DualSense 5-controller van de PlayStation 5. En het belangrijkste van allemaal: er is slechts één kabel vereist om de VR-headset aan te sluiten.

Nog geen games

Op papier oogt het allemaal goed, maar er is voorlopig nog één groot probleem. Er zijn op dit moment namelijk geen games beschikbaar of aangekondigd voor de PlayStation 5 die VR-technologie ondersteunen. PS4-games zoals Minecraft en Skyrim zijn wel speelbaar op de next-gen console, maar ook dan blijft het aanbod zeer beperkt.


Er is nog wel even tijd om dat in orde te krijgen. Nishino zegt dat de ontwikkeling van de VR-headset nog in een zeer prille fase zit. De lancering zou dan ook pas ten vroegste in de loop van 2022 mogelijk kunnen zijn.

Tekort aan consoles houdt aan

Al sinds de lancering kampt de PlayStation 5 met een chronische stockbreuk. Dat is een gevolg van de crisis in de chipindustrie die moeilijk opgelost geraakt. Telkens wanneer er nieuwe units beschikbaar kopen, worden die ook quasi onmiddellijk opgekocht door bots en resellers die de consoles dan aan woekerprijzen proberen doorverkopen. Ook concurrent Xbox Series X kampt met deze problemen, die wellicht nog tot en met de lente of zelfs langer zullen aanhouden.

Lees ook: PlayStation 5 schenkt Sony beste kwartaal ooit


Gerelateerde artikelen

PlayStation 5 review: een revolutionaire next-gen ervaring

De PlayStation 5 tilt consolegaming in 2020 naar een hoger niveau. De ultieme next-gen ervaring wordt voornamelijk gevoed door een nieuwe gebruikersinterface, innovatieve controllerfuncties, uitzonderlijke grafische beelden en extreem snelle laadtijden.