Nieuws

Bill Gates: “Niet zo rijk als Musk? Koop geen bitcoin”

Microsoft-oprichter Bill Gates krijgt het nog altijd niet warm van bitcoin. Hij investeert liever in bedrijven die producten ontwikkelen.

Dat zei Gates in een ontmoeting op het sociale platform Clubhouse aan gastheer Andrew Sorkin, een Amerikaanse journalist en anker voor het CNBC-programma Squawk Box. Het is welbekend dat Gates graag investeert in wetenschappelijke middelen die de mensheid vooruit kunnen helpen. Dat bleek nog maar eens in het Clubhouse-interview. Daar gaf hij te kennen dat hij niet investeert in iets omdat het meer waard is dan een ander goed. Gates is een voortrekker voor de ontwikkeling van vaccins tegen ziektes die in theorie makkelijk uit te roeien zijn, zoals malaria. 

“Slechte investering” 

Het was ook al bekend dat Gates Elon Musks enthousiasme over virtuele munten niet deelt. “Mijn insteek is dat als je minder geld hebt dan Elon, je maar beter oplet”, zei hij aan Bloomberg. “Musk heeft tonnen geld en hij gaat heel gesofisticeerd te werk. Ik maak me geen illusies dat de koers van de bitcoin op een willekeurige manier zal blijven stijgen en dalen”, aldus Gates.  

De Microsoft-stichter was zelf de rijkste man op de planeet. Zijn nettowaarde bedroeg ooit 100 miljard euro. Amazon-CEO Jeff Bezos (153 miljard euro) en Elon Musk (151 miljard dollar) zijn tegenwoordig de nummers 1 en 2. 

Populariteit groeit toch 

De filantroop vindt ook dat er te veel elektriciteit gebruikt wordt om de cryptomunt te delven. Uit een recent onderzoek bleek dat het wereldwijde stroomverbruik voor bitcoin groter is dan dat van hele landen als België en Nederland. Gates vindt dat de cryptomunten niet transparant genoeg zijn om investeerders toekomstgaranties te bieden.  

Bitcoin lijkt wel meer mainstream te worden, onder meer nadat Musk 1,5 miljard in de cryptomunt pompte via Tesla. De constructeur van elektrische wagens gaat bitcoin bovendien als betaalmiddel accepteren. Ook grote bedrijven als Mastercard hebben zich achter de digitale valuta geschaard. Door die beslissingen steeg de koers van de bitcoin plots met 50 procent, om niet veel later weer met 20 procent te dalen. De koers blijft dan ook erg onvoorspelbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business