Nieuws

Gerucht: gaat Huawei elektrische wagens maken?

Volgens geruchten zou Huawei zich op een nieuwe markt willen storten. Dit jaar mogen we de eerste wagens al verwachten.

We kennen Huawei natuurlijk vooral als een smartphonefabrikant. Maar het is geen publiek geheim meer dat de Chinese telecomreus het moeilijk begint te krijgen op de smartphonemarkt sinds het ingaan van de Amerikaanse handelsban. Marktcijfers tonen aan dat Huawei haar verkoop op een jaar met 25% zag dalen, en ook voor 2021 zijn de verwachtingen gematigd. De crisis waarin het bedrijf verkeert, vraagt voor inventieve oplossingen.

Volgens een gerucht van Reuters gaat Huawei een wel heel drastische shift maken. Richard Yu, hoofd van de consumententak van het bedrijf, zou aan de bronnen van het persagentschap bekend hebben gemaakt dat hij de focus naar elektrische wagens wil verleggen. Onder impuls van Yu groeide het Chinese bedrijf uit tot één van de grootste smartphonemakers, en ook met de wagens wil Yu een massapubliek aantrekken. Huawei zou zelfs al in gesprekken zijn met Chinese bedrijven Changan Automobile en BluePark New Energy Technology voor de ontwikkeling en productie van de wagen. Tegen het einde van 2021 zou de eerste wagen zelfs al gelanceerd kunnen worden.

Geen automaker

Huawei wil de geruchten op dit moment vooral nog temperen. Toen het nieuws uitlekte, ontkende een woordvoerder van het bedrijf de plannen met klem aan Reuters. “Wij zijn geen autobouwer”, klonk de duidelijke reactie. De mogelijke partnerbedrijven houden de lippen nog stijf op elkaar.

In hun reactie opent Huawei wel de deur tot samenwerking met elektrische wagenfabrikanten. Huawei onderzoekt de optie of ze autobouwers niet op technologisch gebied kunnen ondersteunen. Tijdens het Mobile World Congress 2018 demonstreerde het technologiebedrijf al eens wat zij met een wagen kunnen doen. Door een Porsche te koppelen aan een Huawei-smartphone, konden ze de wagen volledig autonoom laten rijden. Het valt niet uit te sluiten dat Huawei dus vroeg of laat wel de sprong naar de automarkt waagt.

Elektrische wagens zijn ‘hot’

Daarover bestaat geen discussie meer. Het aandeel elektrische wagens op de weg mag in de meeste landen nog wel beperkt zijn, er is onder de consumenten wel een mentaliteitswijziging aan het komen om te kiezen voor elektrische wagens. Die gaat dit jaar alleen maar versnellen. We zien dan ook steeds meer wagenfabrikanten de stap naar elektrisch zetten. China is de belangrijkste afzetmarkt voor elektrische wagens met 1 op 5 verkochte wagens. Huawei zou zich in eerste instantie dan ook vooral op haar thuismarkt richten.

Technologiebedrijven lijken in elektrische wagens een interessante opportuniteit te zien. Apple werkt al jaren aan zijn concept van de Apple Car, en volgens bronnen zou hun vaste iPhone-producent Foxconn ook plannen van die aard hebben. Sony staat met zijn Vision-S het dichtste bij een lancering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business