Samsung smartwatch Tizen Android
2 December 2019, Ho Chi Minh City, Vietnam - Closeup view of Samsung Galaxy Watch Active on hand, can be used for review purposes.

Nadat eerdere geruchten nog voorbarig leken, wordt een terugkeer van WearOS voor Samsung-horloges helemaal niet ondenkbaar.

Advertentie

De nieuwe informatie kwam bovendrijven na analyse van het APK-bestand de nieuwe Galaxy Wearable-app. De bekende leaker Max Weinbach zei op Twitter dat hij in de broncode duidelijk verwijzingen gevonden heeft naar Googles Wea rOS. Concreet zou het gaan om een nieuwe plugin met de codenaam ‘Water’. Die zou dienen om Samsungs smartwatches compatibel te maken me Wear OS. Daarnaast is er ook een verwijzing naar ‘newos’, die in dezelfde richting wijst. 

De eerste geruchten voor een terugkeer naar een Android-OS stammen uit 2018. Toen werden verschillende Samsung-werknemers gespot met een Google OS op hun smartwatch, in de plaats van Tizen. Sindsdien is er bij Samsung nooit officieel sprake geweest van een switch. Ruim een maand geleden dachten andere bronnen ook al te weten dat Samsung zijn eigen Tizen-besturingssyteem zou vervangen. De Zuid-Koreanen gebruiken het nochtans al sinds 2014 voor hun wearables. 

Verdwijnt Tizen? 

In de pas ontdekte code van de APK werd ook de codenaam ‘merlot’ ontdekt. Dat zou volgens Winebach een verwijzing kunnen zijn naar de chipset van de nieuwe Watch Active 3 en 4, die een internetdata- en bluetoothvariant krijgen.  

Het blijft voorlopig dus onduidelijk wat Samsung van plan is. Mogelijk verdwijnt Tizen volledig van de smartwatches en wordt het vervangen door Wear OS. Daarnaast kan het best dat Samsung een nieuwe productlijn met Wear OS uitbrengt, maar tegelijkertijd smartwatches met Tizen zal blijven maken. Hoe de vork nu in de steel zit, moet later blijken. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here