Google Android smartphone privacy
Bangkok, THAILAND - July 13th, 2019: Woman lifestyle relaxing using smartphone with icons of social media on screen, smart phone life style, mobile phone era in everyday life

Google gaat zijn gebruiksbeleid voor Android aanpassen. De meeste apps zullen niet meer kunnen zien wat er op je smartphone geïnstalleerd is.

Advertentie

XDA Developers merkte op dat Google zijn overeenkomst voor ontwikkelaars geüpdatet heeft. Concreet gaat het om de permissies rond het commando QUERY_ALL_PACKAGES. Daarmee kunnen apps data de volledige lijst van alle geïnstalleerde apps opvragen, bij toestellen die op Android 11 of hoger draaien. Door die query stevig in te perken, wil Google voorkomen dat ontwikkelaars bijkomende gebruiksgegevens verzamelen.

“Google Play beschouwt de inventaris aan geïnstalleerde apps als persoonlijke en gevoelige informatie van de eigenaar. Ontwikkelaars moeten voldoende kunnen rechtvaardigen waarom een minder ingrijpende manier van app-visibiliteit niet voldoende zou zijn om de kernfunctie van hun apps goed te laten functioneren”, luidt de nieuwe overeenkomst.   

Vooruitgang voor privacy 

De techreus zal dus alleen uitzonderingen maken wanneer apps hun kerntaken niet zouden kunnen uitvoeren als ze de geïnstalleerde apps niet zouden kunnen bekijken. Denk bijvoorbeeld aan antivirustoepassingen, file managers, browsers en andere toepassingen die je toestel moeten kunnen 
doorzoeken. De nieuwe overeenkomst moet helpen voorkomen dat gebruiksgegevens die daar niet voor bestemd zijn, toch bij adverteerders terechtkomen voor doelgerichte reclame.  

Het wordt afwachten of de wijziging in Googles beleid even effectief zal zijn als een gelijkaardige aanpassing in 2018. Toen beperkte Android welke apps toegang krijgen tot gespreksgeschiedenis en sms-gegevens. Volgens Google was die ingreep zo succesvol dat volgens zijn Play Store-statistieken 98 procent minder apps toegang kregen tot die info. 

Googles nieuwe beleid gaat in op 5 mei. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here