Nieuws

Xiaomi en Oppo komen mogelijk dit jaar nog met eigen 5G-chipsets

Smartphoneproducenten Xiaomi en Oppo werken aan hun eigen custom 5G-chips. Die zouden tegen het eind van het jaar klaar moeten zijn.

GsmArena baseert zich voor het nieuws op rapporten vanuit Taiwan. Door de chips in eigen beheer te houden, zullen de fabrikantniet meer afhankelijk zijn van toeleveranciers. De nieuwe strategie kadert wellicht in het wereldwijde chiptekort dat sinds de coronapandemie de techsector aardig verstoort.  

Onafhankelijkheid 

Xiaomi en Oppo zouden volgens dezelfde bronnen liever via system-on-a-chip (SoC) gaan werken. Dat wil zeggen dat de 5G-chip geïntegreerd zal worden met de CPU en GPU. De Chinezen willen toestanden zoals bij Huawei voorkomen. Zij botsten op productieproblemen toen de levering van de Kirin-chips plots stilviel. Bij Oppo gaat het wellicht om een diversificatie van de eigen voorraad.  

Xiaomi heeft al wat ervaring met zelfontwikkelde chipsets. In 2017 was er de Surge S1-chip voor de Mi 5c-smartphone, gebouwd volgens een 28nm-proces. Daarna viel de in-house-ontwikkeling even stil, tot de komst van de Surge C1 voor de Mi Mix Fold-camera. Mogelijk gaat Xiaomi zijn Pinecone-afdeling uitbreiden om eigen chips te maken. Concurrenten Samsung, Huawei en Apple doen dat al langer.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business