Nieuws

Marsheli Ingenuity heeft dringend software-update nodig

Drone helikopter Ingenuity Perseverance software-update
Volgens de NASA heeft Marshelikopter Ingenuity een software-update nodig voordat die zijn eerste vlucht kan maken op de Rode Planeet.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kwam tot die conclusie nadat ze data verzamelde tijdens een eerdere test. Er ligt nu een plan klaar voor de eerste vlucht van Ingenuity. De drone kwam al op 18 februari naar Mars, als een onderdeel van robotjeep Perseverance. Bij de Marsmissie hoort dus ook een verkenningsvlucht van de Jezero-krater, in een vlak gebied van zo’n 100 vierkante meter.  

Update vanop 280 miljoen km 

De NASA laat nu weten dat ze de vluchtcontrolesoftware van Ingenuity gaan aanpassen en opnieuw installeren. Een probleem met de opdrachtvolgorde en de snelheid van de rotoren moet eerst verholpen worden voordat de testvlucht kan plaatsvinden. Die werd gisteren nog aangekondigd voor woensdag 14 april, maar zal dus weer even uitgesteld worden. 

De software-update wordt een experiment op zich. Die gebeurt namelijk draadloos over een afstand van 280 miljoen kilometer. Vermoedelijk neemt het ingenieursteam zijn tijd om de software eerst hier op aarde grondig te testen, alvorens de gegevens te uploaden naar Mars. In theorie zouden nieuwe tests in de loop van volgende week kunnen plaatsvinden. De NASA ziet de missie als een mijlpaal. Het zou namelijk de eerste keer zijn dat een toestel een gemotoriseerde vlucht maakt op een andere planeet.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business