Nieuws

Apple moet App Store-beleid verdedigen tegenover Europa

De Europese Commissie heeft Apple op het matje geroepen. De Amerikaanse techreus moet zich komen verantwoorden voor zijn App Store-beleid.

Volgens The Financial Times onderzoekt de EU of de App Store de antitrustregels voor eerlijke concurrentie geschonden heeft. De aanleiding is een klacht van Spotify uit 2019. De streamingdienst vindt het niet kunnen dat Apple 30 procent commissie opstrijkt bij afgesloten abonnementen. Vorig jaar heeft de Europese Commissie twee antitrustonderzoeken bevolen, naar Apples App Store en de werkwijze van Apple Pay. Over dat laatste is nog niet opnieuw gecommuniceerd. Het is dus nog niet duidelijk welke acties ondernomen zullen worden. 

Volgens Spotify zou Apple met zijn App Store innovatie tegenhouden door consumenten te beperken in hun keuzevrijheid. Ze zouden daarbij vooral in de richting van Apple Music geduwd worden. In 2020 diende de online winkelketen Rakuten een gelijkaardige klacht in bij de EU. Ook dat bedrijf is het er niet mee eens dat Apple 30 procent commissie afhoudt voor e-books die via de App Store verkocht worden. Tegelijkertijd promoot Apple zijn eigen Books service dan weer gretig, vindt Rakuten. 

30 procent ‘Apple-taks’  

De beruchte ‘Apple-taks’ waarbij het bedrijf 30 commissie verdient ligt al lang onder vuur bij Spotify, maar ook Netflix. Apple verdedigt zijn beleid en zegt dat de winst geherinvesteerd wordt in het onderhoud van de App Store. De middelen zouden ook gebruikt worden om de privacy en beveiliging up-to-date te houden. 

Ook Epic Games heeft al een klacht ingediend bij de EU. Dat gebeurde in februari. De ontwikkelaar van de mobiele versie van Fortnite verzette zich hevig tegen de 30 procent winst van Apple bij in-app-aankopen van de game. Uiteindelijk probeerde Epic Games dat beleid te omzeilen, waarna Apple de game uit de App Store haalde. De legale strijd daarrond loopt nog volop. 

Druk op de ketel 

Om wat druk van de ketel te halen, heeft de techgigant al wat wijzigingen doorgevoerd aan het beleid van de App Store. Bepaalde videostreamingdiensten mogen de Apple-taks omzeilen. Ontwikkelaars die jaarlijks minder dan 1 miljoen dollar omzet draaien, moeten maar 15 procent van het aankoopbedrag afstaan.  

De EU lijkt niet overtuigd. In de komende weken moet blijken hoe de Europese Commissie het bedrijfsbeleid van Apple zal beoordelen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business