Nieuws

Ingenuity moet verder en sneller vliegen voor 4de testvlucht

Ingenuity NASA helikopter vierde vlucht
Na drie succesvolle vluchten krijgt Ingenuity een nieuwe uitdaging. Voor zijn vierde vlucht moet de Marsdrone sneller en verder vliegen.

Eerder deze maand was de eerste vlucht op een andere planeet een feit en tot drie keer toe ging het goed. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA noemde zijn experiment dan ook een succes. Het is nu tijd voor de volgende stap. Voor zijn nieuwe vlucht zal Ingenuity nog performanter uit de hoek mogen komen. De NASA wil hem over andere rotsen en kraters laten vliegen, met een hogere snelheid. De vlucht vindt later vandaag al plaats, om 16u12 Centraal-Europese tijd (onze tijdzone). 

Ingenuity is succesvol

Zes jaar geleden kon het Ingenuity-team laten zien dat Ingenuity in een labo-omgeving kon vliegen, waar de dunne atmosfeer van Mars gesimuleerd werd. De bevestiging volgde met de real deal, eerder deze maand. Ingenuity vloog toen een kleine 50 meter, aan een snelheid van bijna 7,3 km/u en dat op een hoogte van bijna 5 meter. De logische volgende stap is dus om die cijfers wat op te krikken. 

“Toen de landingspoten van Ingenuity terug de Marsbodem raakten, wisten we dat we genoeg data verzameld hadden om ingenieurs de volgende generatie Marshelikopters te laten ontwikkelen”, zei hoofdingenieur van het project J. Bob Balaram. “We zijn nu van plan om het bereik, de snelheid en de duur van de vlucht uit te breiden en tot nieuwe inzichten te komen over de prestaties van Ingenuity”, weet hij. 

Grensverleggend 

Voor zijn vierde missie moet de kleine Marsheli tot op 84 meter van zijn vertrekplaats vliegen, op dezelfde hoogte van 5 meter. Ingenuity zal zo’n 117 in het Martiaanse luchtruim vertoeven, tegenover de 80 seconden van de vorige vlucht. Zijn snelheid wordt opgevoerd tot net geen 13 km/u. Op de resultaten van vlucht 4 hoeven we niet lang te wachten. Die komen er later vandaag al aan. Rond 16u12 onze tijd zal Ingenuity opstijgen.  

Afhankelijk van de resultaten volgt nog een vijfde vlucht. Daarna houdt de NASA het voorlopig voor bekeken en krijgt robotjeep Perseverance weer de volle aandacht. 

Lees ook: MOXIE maakt van Marslucht inadembare zuurstof 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business