Nieuws

New Yorkse politie ‘euthanaseert’ robothond Spot na hevige kritiek

Robothond Spot weg bij politie New York
De politie van New York gaat Spot niet meer inzetten. Er kwam felle kritiek op de nieuwe job van de robothond van Boston Dynamics.

Zowel New-Yorkers als lokale politici uitten stevige kritiek op de nieuwe aanwinst van het politiekorps. De uitleenbeurt werd stopgezet en Spot moet terug naar zijn baasjes bij Boston Dynamics. Dat schrijft The New York Times

Bij de New York Police Department kreeg de robothond de bijnaam Digidog. Die moest normaal gezien tot augustus in dienst blijven, maar keert dus vervroegd terug. Het hoofd van de dienst informatie en antiterreur John Miller zei aan de Amerikaanse krant dat zijn departement zich bedacht heeft. Hij beweert dat Spot door burgers gebruikt werd als “ongepast argument in een discussie over racisme en bewaking”.  

“Robothond kreeg euthanasie” 

Critici mengden zich in een discussie over privacy. Sinds oktober vorig jaar werd de robothond ingezet op verschillende plaatsen-delict en bij gijzelingen. Een woordvoerder van New Yorks burgemeester Bill de Blasio zei dat hij “blij was dat Digidog geëuthanaseerd werd”. Volgens hem is de robothond ronduit creepy en heeft hij een vervreemdend effect op mensen. Dat zou volgens hem een foute boodschap sturen naar de burgers van de metropool. 

In het oorspronkelijke leasingcontract staat dat de uitleenbeurt van Spot wel 94.000 dollar kost. Vreemd, aangezien een aankoop maar 75.000 dollar zou bedragen.  

Boston Dynamics is ook erg streng als het gaat over de gebruiksdoeleinden van Spot. Zo was het techbedrijf bijzonder boos toen een kunstenaar de robothond uitrustte met een paintballgeweer. Het Franse leger gebruikte Spot ook al voor militaire oefeningen en moest daarbij op zijn tellen letten. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business