Analyse, Nieuws

Wat is Amazon van plan met filmstudio MGM? (update)

Volgens geruchten bereidt Amazon een miljardendeal voor met de bekende filmstudio MGM. Waarom zou het e-commercebedrijf zich in Hollywoord inkopen?

Update (26/05/21): Amazon heeft de overname van MGM bevestigd voor een bedrag van 8,45 miljard dollar (6,9 miljard euro).


Origineel artikel (18/05/21): The Information lanceerde het gerucht dat Amazon in onderhandelingen is met de filmstudio MGM (bekend van de brullende leeuw). Het is geen geheim meer dat de Hollywoordstudio op zoek was naar een nieuwe overnemer en daarbij werd Amazon ook wel eens terloops genoemd. Volgens bronnen van The Information zou die piste nu zeer concreet zijn. Amazon zou tot 10 miljard dollar overhebben om MGM binnen te lijven.

Beide bedrijven willen voorlopig nog niet reageren, wat vaak een stilzwijgende bevestiging van een gerucht is. We zouden dus niet verbaasd zijn als Amazon een der dagen de acquisitie officieel zal aankondigen. Het zou één van de grootste overnames ooit zijn in de filmgeschiedenis. Wat trekt een e-commercebedrijf aan tot Hollywood? Het antwoord is eigenlijk verrassend simpel: Netflix van de troon stoten.

De streamingoorlog kent geen genade

Met Prime Video is Amazon een grote speler in de videostreamingindustrie. Het streamingplatform geniet in België niet dezelfde populariteit als Netflix, maar wereldwijd telt het volgens uittredend CEO 175 miljoen abonnees. Dat aantal lijkt wel te kunnen kloppen aangezien Amazon 200 miljoen Prime-abonnementen verkocht heeft. Daarmee komt Amazon dicht in de buurt van Netflix, maar meer als de streamingkoning kietelen zit er voor hen niet in. Netflix heeft wellicht meer schrik van Disney+. Het streamingplatform van Disney groeide in het eerste jaar aan een enorme rotvaart omwille van de vele exclusieve titels die het in huis heeft. Nu de groei van Netflix en Disney na de coronaboom weer lijkt te stagneren, is het moment aangebroken voor Amazon Prime Video om een demarrage te plaatsen.

Dat kan alleen slagen als Amazon de juiste content weet aan te bieden. En knelt het schoentje voor Prime Video een beetje. Het aanbod is meer dan degelijk (lees hier onze vijf kijktips), maar er zijn te weinig grote kleppers die je elders niet kan vinden. Dat zou met het inlijven van MGM vanzelf opgelost worden. MGM, languit Metro Goldwyn Mayer, is één van de oudste en grootste studio’s uit de Hollywoord-scène. De studio bestaat al sinds 1924 maar heeft nog steeds een zeer grote invloed in de filmindustrie. De catalogus van MGM bestaat uit meer dan 4000 films, waaronder grote namen als James Bond en Hannibal Lecter en nog eens duizenden series. Als Amazon die exclusief kan strikken, dan hebben ze eindelijk het videoaanbod waar ze van dromen.

prime video
Amazon droomt van de toppositie in de streamingmarkt.

Hollywood in beweging

Er beweegt de laatste dagen heel wat in Hollywood. AT&T, dat achter Warner Bros en HBO Max zit, gaat de krachten bundelen met Discovery. Ook met de bedoeling om zich sterker te maken in de streamingindustrie. De aanhoudende cinemadroogte dwingt de filmindustrie tot het verkennen van nieuw terrein.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business