Nieuws

Facebook zet strijd tegen misinformatie verder

Facebook Lite
Het Amerikaanse socialemediaplatform wil gebruikers die herhaaldelijk foute en misleidende informatie delen minder in de kijker plaatsen.

Gebruikers die door het platform zijn betrapt op het verspreiden van foute informatie zullen binnenkort de mond gesnoerd worden. Dat meldt Facebook in een post op zijn blog. Voorheen werden berichten die misinformatie bevatten minder zichtbaar gemaakt voor andere gebruikers. Nu zullen ook de gebruikers die ze verspreiden minder opvallen.

Het bedrijf wil hiermee zijn strijd tegen de stroom aan foute informatie op het platform verderzetten. Tot nu maakte Facebook gebruik van fact-checkende partners om berichten te controleren op hun feitelijke correctheid. Indien de inhoud niet juist blijkt, dan worden ze voorzien van een label dat dit aangeeft. In sommige gevallen zijn de berichten ook minder vaak zichtbaar op de nieuws-feed van gebruikers. Dit breidt het bedrijf nu dus uit.

Credit: Facebook

“Of het nu foute of misleidende content is over COVID-19 en vaccins, klimaatverandering, verkiezingen of andere onderwerpen, we zorgen ervoor dat minder mensen de misinformatie op onze apps te zien krijgen”, aldus de post van Facebook. “Vanaf vandaag zullen we de verspreiding van alle posts in de News Feed van een Facebook-account van een individu verminderen als ze herhaaldelijk content delen die door een van onze fact-checking partners wordt aangeduid.”

Naast het verminderen van de zichtbaarheid van misleidende posts en gebruikers wil Facebook ook met andere middelen gebruikers beletten van foute informatie te doelen. Het bedrijf gaf twee weken geleden aan dat het een nieuwe functie test. Daarbij wordt er aan gebruikers eerst gevraagd om artikels te lezen alvorens ze te delen. Wat het uiteindelijke effect van deze maatregel wordt in de strijd tegen foute informatie valt enkel af te wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business