Nieuws

Facebook zal geen posts meer verwijderen die COVID-19 ‘gefabriceerd’ noemen

Wie op Facebook verkondigt dat COVID-19 door de mens gemaakt is in een laboratorium, zal zijn post niet meer verwijderd zien.

Dat is het gevolg van de nieuwe richtlijnen rond misinformatie van de socialenetwerksite. Het was de nieuwssite Politico die de wijziging als eerste opmerkte. De aanpassing komt er (toevallig of niet) nadat Amerikaans president Joe Biden een nieuw onderzoek bevolen heeft naar de oorsprong van COVID-19. Daarbij zou ook nadrukkelijk nagegaan worden of het coronavirus overgedragen is van dier op mens, of het resultaat was van een ongeval in een laboratorium.  

COVID-19-theorieën toegelaten 

Die laatste theorie wordt herbekeken omdat wetenschappers onlangs nog eens aanhaalden dat er niet genoeg bewijzen zijn om de labo-theorie helemaal uit te sluiten. Volgers van die theorie zeggen dat de oorsprong van het coronavirus wel degelijk te vinden is in een lab in Wuhan, waar wetenschappers coronavirussen bestudeerden. De Wereldgezondheidsorganisatie was vaak dé bron voor Facebook. Toch zei die ook dat het alle theorieën open wil houden, maar dat het wel onwaarschijnlijk is dat de mens het coronavirus losliet. 

“In het kader van de nog lopende onderzoeken naar de oorsprong van COVID-19 zullen we claims die de labo-theorie ondersteunen niet meer verwijderen. We zijn daarvoor in overleg met gezondheidsspecialisten”, aldus Facebook. “We zullen ons beleid blijven updaten naargelang de informatie over de pandemie toeneemt”, luidt het.  

Het is toch opvallend dat een groot platform als Facebook terugkomt op de beslissing om zulke berichten niet meer te verwijderen. Sommigen posts gaan immers nog een stapje verder en hebben het over een samenzwering. 

Lees ook: Facebook zet strijd tegen misinformatie verder

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business